När förbandet kliver i stridsbåtar, trossfärjor, svävare eller förflyttar sig till fots för att lösa uppgifter ute i skärgården, lämnar de också i mångas tycke, all möjlig bekvämlighet. De blir helt enkelt en del av skärgården.
När förbandet inte löser uppgifter måste de återhämta sig för att skapa uthållighet. I bästa fall finns det en barack som truppen kan återhämta sig i, men oftast bor de i grupptält eller under bar himmel. Båtbesättningar sover ombord på den egna båten om de kan garanterat att få den vila som de behöver. I de flesta fall sover de i bivacker eller tält för att garanterat få deras sex timmars vila som reglerna kräver för att de ska kunna framföra båtar och fartyg på ett säkert sätt.
Måltiderna utgörs ofta av så kallad ”dygnsstat”, en påse som innehåller frukost lunch och middag. Innehållet i måltiderna ska täcka ett dagsbehov av kalorier för en aktiv soldat. Målsättningen är att förbandet ska få en varm lagad måltid om dagen, som lagas av underhållskompaniet och förplägnadsplutonen. Förplägnadsplutonen har kapacitet att tillaga 400 portioner under tre till fyra dagar, sedan måste de göra en kort återhämtning. Maten lagas ombord på lätta trossfärjan där koket är placerat.