Fin invigning av Camp Estelle i Gao

Splitterskyddat boende, nytt gym och nya grannar. Att säga att alla goda ting är tre är nog en underdrift när det gäller Camp Estelle. I solskenet invigdes svenska Camp Estelle på Victoriadagen den 14 juli.

Stefan Sahlström klipper den gyllene kedjan och inviger Camp Estelle
Stefan Sahlström klipper den gyllene kedjan och inviger Camp Estelle
Stefan Sahlström klipper den gyllene kedjan och inviger Camp Estelle. Foto: Bundeswehr
Nathalie, Johnny, Gustaf och Oskar tackas av kontingentschef Stefan Sahlström.
Nathalie, Johnny, Gustaf och Oskar tilldelas förbandschefens utmärkelse. Foto: Bundeswehr
Stefan Sahlström under invigningstalet
Stefan Sahlström under invigningstalet. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Skylt vid huvudingågen till Camp Estelle
Skylt vid huvudingången till Camp Estelle. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Stefan Sahlström i samtal med överste Felten
Kontingentschef Stefan Sahlström i samtal med överste Felten. Foto: Bundeswehr
 Skylt invid stabsbyggnaden på Camp
Skylt invid stabsbyggnaden på Camp Estelle. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

– Campen är välplacerad tillsammans med tyska och brittiska styrkor, som vi har ett nära samarbete med i vanliga fall och nu även i Minusma, säger Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12.

En utmaning inför invigningen har varit att få till en värdig skylt till campen, som får sitt namn från vår blivande regent – prinsessan Estelle. I början av en etablering är det nämligen knapert med material.

– Vi har återanvänt trä varpå vi först ritade bokstäverna som vi sedan brände in med en gasolbrännare. Även det andra materialet är återanvänt, förklarar Johnny, kylmekaniker Mali 12, som tilldelades en gåva för sitt arbete med skylten.

Campen ligger i staden Gao i östra Mali och inryms på den tyska campen Castor. När det svenska skyttekompaniet kommer på plats på Camp Estelle blir det även utgångspunkten för Mali 12:s säkerhetsoperationer till stöd för FN-insatsen Minusma. Det kan bland annat handla om att stridsspana och skydda civila och verksamhet. Än är dock inte skyttekompaniet på plats i Gao.

– Även om en stor del av infrastrukturen redan finns så krävs det omfattade förberedelser innan vi är redo att husera ett skyttekompani, berättar Stefan Sahlström, och fortsätter:
– Men redan i höst kommer skyttekompaniet att ansluta och vi kommer därmed vara redo att ta oss an uppgifter i området.

Fortsatt etablering i Gao

Samtidigt som vi i media kan läsa om oroligheter och demonstrationer i Mali, bland annat i huvudstaden Bamako, fortsätter Mali 12 etableringen på Camp Estelle och genomför också patruller i närområdet.

– Vi har redan deltagit i tyska patruller med svensk personal i såväl vårt omedelbara närområde och till gränsstaden Labbezanga. Det ger oss värdefulla erfarenheter om terrängen, vilket är av stort värde för skyttekompaniets kommande verksamhet.

Sverige har deltagit i Minusma sedan 2014, som har två huvudinriktningar, berättar Stefan Sahlström:
– Den första är att stötta den maliska regeringen och införandet av fredsavtalet. Den andra är att skydda civilbefolkning, som i delar av landet är utsatt för etniskt motiverat våld.

Efter ett inledande tal från Stefan Sahlström och klipptes den gyllene kedjan och Camp Estelle förklarades öppet. Därefter visades gästerna runt på Camp Estelle. De fick även en chans att bekanta sig med svenska vapensystem, så som automatgevär 90.

I samband med invigningen belönades även flera svenska soldater med en gåva och en officer med ett coin för värdefulla insatser för Mali 12.

Mycket arbete återstår

Även om vi är klara med stora delar av Camp Estelle så finns det delar kvar att lösa, berättar Mårten, kontingentsförvaltare Mali 12:
– Vi ska bland annat bygga en kontorsbyggnad för våra plutoner och transportera hit den sista materielen från den avvecklade campen i Timbuktu. Trots att det finns gott om möjligheter för rekreation utanför arbetstid i form av gym, volleybollplan och en alkoholfri bar ska även svenska rekreationslokaler upprättas.
– För tillfället kan vi inte använda de här platserna. Men när väl restriktionerna för covid-19 släpps kommer vi ha goda möjligheter för återhämtning, förklarar Mårten.

Hög standard på Camp Estelle

Tillsammans med ett bra boende och god mat har den svenska styrkan en hög levnadsstandard, sett till tidigare utlandsinsatser, berättar Mårten:
– Jag har varit i både Afghanistan och Liberia och det här är utan tvekan den bästa campen som jag varit på.

Soldater och officerare bor i splitterskyddade containrar som satts ihop för att bilda en sammanhängande byggnad med både dusch och toaletter. Med på invigningen fanns gäster från Belgien, El Salvador, Storbritannien, Danmark och Tyskland, vilka är samarbetspartners inom Minusma.