Skyttemästerskapet där deltagarna utmanas både fysiskt och psykiskt

I helgen genomfördes det internationella mästerskapet i skyttesporten SRA i Finland. Det är en årligen återkommande tävling som samlar hundratals tävlande från olika länder att pröva sina färdigheter i dynamiskt skytte. I år deltog Försvarsmakten i det hittills största SRA-mästerskapet.

Furir Niklas Mäkipää
Furir Niklas Mäkipää
Furir Niklas Mäkipää intar skjutställning och siktar mot mål vid SRA-tävlingens andra station. Foto: Johanna Granander
Varje station i tävlingen är uppbyggd på ett så verklighetstroget scenario som möjligt. Foto: Johanna Granander
”I en så’n här tävling mäter man sin nuvarande förmåga som skytt och lär sig vad man behöver förbättra när det gäller t.ex. avfyrningsteknik och skjutställningar”, säger Niklas Mäkipää. Foto: Johanna Granander

Under helgen smattrade skotten över Hätiläs skjutfält utanför Tavestehus. Här genomfördes det internationella mästerskapet i den finska skyttesporten SRA, eller Tillämpat reservistskytte (på finska Sovellettu Reserviläisammunta). SRA har skapat stort intresse i andra länder och i Sverige har intresset för skyttesporten slagit igenom bland såväl försvarsmaktsanställda, hemvärnspersonal som sportskytteintresserade.

Behovet av en skytteidrott som speglar hur Försvarsmakten övar kom att bli drivande i att påbörja införandet av Tillämpat tjänsteskytte (TTS), som har stora likheter med SRA. Till skillnad från SRA är TTS som tävlingsform mer anpassat för att passa Försvarsmaktens regelverk.

Under helgen deltog fem tävlande från olika förband inom Försvarsmakten i den 29:e upplagan av det finska SRA-mästerskapet.

Skytten klar?

Furir Niklas Mäkipää, markstridsinstruktör vid Hemvärnets Upplands- och Västmanlandsgrupp, sitter i bakdörren på ett stridsfordon som är utplacerat på en av tävlingens 13 stationer. Blicken är stadigt fokuserad och han tar ett par långa och djupa andetag. Stationsdomaren ger klartecken:

–Huomio!

Niklas rör sig runt det bakre hörnet om fordonet, längs med långsidan och med snabba steg genom stationen. Därefter laddar han vapnet, intar skjutställning och siktar. Skotten avlossas och träffar fyra plåttavlor som en efter en ger ifrån sig ett skarpt klingande ljud vid varje träff.

–Det är imponerande att se hur varje station är byggd utifrån ett verklighetstroget scenario. Att utmanas på det här sättet bidrar verkligen till att man höjer sin personliga förmåga, säger  Niklas.

Stationen består av ett flertal olika mål där han ska använda sig av flera olika skjutställningar och träffa måltavlor på ett avstånd upp till 300 meter.

–Att åka på den här sortens tävling är ett bra tillfälle att mäta sin nuvarande förmåga och även få koll på vilka delar man som skytt behöver förbättra. Bland annat omladdning, avfyrningsteknik och skjutställningar och förflyttningar, förklarar Niklas Mäkipää.

Vägen framåt för TTS

Precis som SRA är den svenska tävlingsformen TTS en dynamisk skyttesport där den tävlande med sin tjänsteutrustning och sitt tjänstevapen utvecklar och prövar sin förmåga att skjuta på både kort och långt avstånd under tidspress. Tävlingsmomenten kan även innehålla andra prövningar där skytten utmanas både fysiskt och psykiskt.

Fanjunkare Jeremias Forsberg
Fanjunkare Jeremias Forsberg tillhör Dalregementet och är tävlingsledare för 2024 års TTS-mästerskap i Falun. Foto: Johanna Granander

Det första svenska mästerskapet i TTS genomfördes i november 2023, då togs det emot cirka 400 ansökningar. Vid tävlingen fanns representation från samtliga försvarsgrenar och ett flertal hemvärnsförband, samt tävlande som var inbjudna från Norge och Finland.

Fanjunkare Jeremias Forsberg tillhör Dalregementet och är tävlingsledare för 2024 års mästerskap som genomförs på Falu skjutfält.
– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla TTS och jobba mot att införa det som försvarsmaktsidrott. Helgens deltagande har gett mycket inspiration kring arrangemang och organisering av den här sortens omfattande tävlingar. Det har även dykt upp många värdefulla idéer för hur vi kan bygga upp de olika skjutmomenten när vi anordnar framtida mästerskap, säger Jeremias.

Fakta:

Svenska mästerskapen i Tillämpat tjänsteskytte (TTS) hålls på Dalregementet i oktober (v 44). Tävlingen är endast öppen för Försvarsmaktens personal.

Under SRA-tävlingen i Finland deltog representanter från Dalregementet, Ledningsregementet, FömedC, Swedec och Upplands- och Västmanlandsgruppen (Mellersta militärregionen).