Det nordiska samarbetet är kärnan i genomförandet av ACE 23. Syftet är att stärka deltagande länders nationella försvar, utforska gemensamma synergier och underlätta för gemensamma lösningar.
Samarbetet ska leda till ökad operativ effekt, ökad kvalitet, bättre resursallokering och kostnadseffektivitet för varje nations väpnade styrkor. Syftet med övningen är att öva och träna förband i att kunna genomföra storskaliga multinationella flygoperationer. Övningen är också en möjlighet att träna samarbete och interoperabilitet mellan 4:e och 5:e generations stridsflyg.
I år deltar cirka 120 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan samt cirka 2 700 deltagare från 14 olika nationer.
Målsättningen med ACE 23 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.
Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder
- Luleå Kallax flygplats (Norrbottens flygflottiljs huvudbas), Luleå, Sverige.
- Örland flygbas, Norge.
- Rovaniemi och Pirkkala i Finland.
I Luleå på Kallax flygplats baserar Sverige, Schweiz, Storbritannien, Danmark och Nederländerna.
Varje vardag genomförs två flygpass. På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden – ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 23 i Sverige, Finland och Norge – huvuddelen av detta flygområde är i Sverige.
Lågflygning och överljudsflygning planeras i övningsområdet. Flygplanen är utrustade med motmedel i form av facklor som kan upplevas som kort flammande ljus.
Svenska och utländska luftvärnsförband, i form av simulerat markhot, kommer att finnas inom svenskt övningsområde. Under övningen kommer dessa att vara rörliga och ändra plats de verkar från.
Deltagande länder och stridsflygplan:
- Sverige: Jas 39 Gripen
- Schweiz: F-18
- Tjeckien: Jas 39 Gripen
- Finland: F-18
- Storbritannien: Typhoon
- Nederländerna: F-16, F-35
- Danmark: F-16
- Tyskland: Eurofighter
- Frankrike: Mirage, Rafale
- Belgien: F-16
- Italien: F-35
- Norge: F-35
- USA: F-35, F-15.
Även Kanada deltar med tankerflygplan.
Förutom stridsflygplan bidrar länderna även med tankerflygplan och flygplan för elektronisk krigföring.
Eventuella frågor eller anmärkningar hänvisas till F 21 växel 0920 – 23 40 00.
Informationen på denna webbsida kan komma att uppdateras.
Information in english.
-
Vad är målsättningen med övningen?
Vi bygger säkerhet i vårt närområde tillsammans med andra. Det gör vi genom att öva tillsammans med andra pfp-länder, inom EU och även med Nato. Det nordiska samarbetet möjliggör högkvalitativa och kostnadseffektiva flygövningar. Målsättningen med övningen är att öva enheter och ledning i att leda och utföra luftoperationer för eventuella framtida uppdrag. Våra unika förutsättningar med flygövningsområden i Sverige, Norge och Finland ger möjligheter för piloterna att utveckla förmågor att planera, genomföra och utvärdera stora sammansatta multinationella flygstyrkor.
-
Är ACE ett resultat av Sveriges och Finlands ansökan till Nato?
Nej. Det är sjätte gången övningen genomförs – första gången var 2013 under svensk ledning och nu i år är det Finland som är ansvarig för planeringen. Övningen har planerats under en längre tid och kommer att genomföras vartannat år. Målsättningen med ACE är att öva enheter och ledning i att leda och utföra luftoperationer.
-
Nej. Arctic Challenge Exercise är en del i det nordiska samarbetet. Sverige, Finland och Norge har sedan 2009 genomfört Cross Border Training som är ett kostnadseffektivt sätt att öva respektive nations förmågor i olika uppgifter. 2011 påbörjades diskussioner om en större övning, baserat på CBT-konceptet, med möjlighet att bjuda in andra nationer. 2013 genomfördes första ACE där Sverige var huvudansvarig. Fem nationer och AWACS deltog. I år är Finland huvudansvariga och 14 nationer deltar. Totalt ca 120 flygplan och drygt 2700 involverade i övningen vilket gör ACE till en av de största flygövningarna i Europa i år.
-
ACE 23 kommer att genomföras från Sverige (Luleå), Norge (Örland) och Finland (Rovaniemi och Pirkkala) mellan 29 maj och 9 juni. Under denna tid kommer två flygpass att genomföras varje vardag. Förmiddagspassen kommer att genomföras i tre olika flygövningsområden i Norge, Sverige och Finland. Eftermiddagspassen genomförs i vårt unika övningsområde för ACE, d.v.s. i norra Sverige, norra Finland och norra Norge. Förmiddagspasset sker mellan 09.00 och 11.00 och eftermiddagspasset mellan 13.30 och 16.30.
Ingen flygning lördag och söndag. OBS: Övningen kommer att fortgå även under 5 och 6 juni (nationaldagen)
-
Hur många flygplan kommer att vara i luften under övningen?
I år cirka deltar cirka 110 stridsflyg och cirka 10 andra flyg som exempelvis tankerflygplan och ledningsflygplan. ACE 23 är en av Europas största flygövningar i år. Eftermiddagspassen som genomförs i övningens unika övningsområde i huvuddel norra Sverige kommer cirka 100 flygplan öva tillsammans samtidigt.
-
Vilka nationer deltar i övningen?
Totalt deltar 13 nationer. Värdar är de nordiska länderna Sverige, Finland, Danmark och Norge. Övriga deltagande nationer är Belgien, Italien, Nederländerna, USA, Tjeckien, Frankrike, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Kanada.
Sverige är värd för Danmark, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien.
Norge är värd för Belgien, Italien, Nederländerna, USA och Tjeckien
Finland är värd för Frankrike, USA, Tyskland, Sverige (Enheter ur svenska flygvapnet flyger även från Finland) och Kanada.
Inbjudan till ACE 23 gick till flera nationer för att skapa de bästa förutsättningar för övningens genomförande och målsättning.
-
Kommer det att finnas militära enheter på marken utanför flygbaserna också?
Ja, till en viss del. Runt om i norra Sverige kommer svenska och utländska luftvärnsförband att gruppera. De utgör antingen ett hot eller ett stöd på marken för de deltagande flygplanen och är en viktig del för att kunna öva på ett realistiskt sätt. Dessa enheter kan komma att trafikera vägar runt om i norra Sverige.
-
Hur länge pågår övningen?
Övningen pågår vardagar från 29 maj fram till 9 juni. Vi kommer att flyga två pass per dag, ett på förmiddagen mellan 9 och 11 och ett på eftermiddagen mellan klockan 13.30 och 16.30.
Ingen flygning lördagar och söndagar.
Den 5-6 juni kan flygtiderna komma att ändras. Flygning utanför ramen av ACE 23 kan förekomma.
-
Hur kan ni arrangera en stor militär flygövning med över hundra flygplan, med tanke på klimatförändringarna?
Världen förändras, och så även säkerheten i vår omvärld. Vår uppgift är att stärka och utveckla den operativa militära förmågan och bygga säkerhet tillsammans med andra. Och precis som all annan militär verksamhet har vi lagar och förordningar att följa. Vi kan inte ta bort våra utsläpp men genom att noga planera hur vi flyger och använder vårt övningsområde kan vi i alla fall minska vår påverkan. Under ACE övar vi i norra delarna av Sverige, Norge och Finland med de fyra huvudbaserna i respektive land på nära avstånd från varandra. Närheten innebär minskade utsläpp och en mer kostnadseffektiv övning jämfört med om vi övat mot till exempel baser i södra Sverige.
-
Vad innebär övningen för näringslivet i regionen? Får de ut något av detta?
Vi räknar med att under de dryga tre veckor som vi har utländska förband här i länet som bor på hotell under övningen så genererar dessa drygt 21 000 gästnätter. Framför allt i Luleåområdet men även i andra delar. Man brukar räkna med att varje person spenderar runt 1500 kronor per dygn som oftast går till restauranger och hotell vilket blir över 30 miljoner kronor. Respektive nation står dessutom för sina egna kostnader vad gäller kost och logi.
-
Under övningen så har man kunnat läsa att ACE är en manifestation för att kunna ta Arktis. Hur övar ni detta?
Namnet på övningen är Arctic Challenge Exercise. Arctic för att baserna och flygövningsområdet är vid polcirkeln (Arctic Circle) Challenge för att det är en komplex och utmanande övning som ökar våra förmågor och Exercise för att det är en övning vi genomför.