Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår (I 21) är ett av Sveriges nya regementen, men med en lång historia i både Västernorrland och i Jämtland. Regementet har ansvar för att utbilda två lokalt rekryterade infanteribataljoner, en i Sollefteå och en i Östersund.

I 21 återetablerades 2022 och är ett nytt regemente sprunget ur månghundraåriga traditioner i såväl Västernorrland som Jämtland. Regementet ansvarar för uppbyggnaden av tre krigsförband, två fristående norrlandsskyttebataljoner och Militärbas Sollefteå. Vår stolta devis är ”Från fjäll till hav, för försvaret av nedre Norrland”.

I 21 har verksamhet i både Sollefteå och Östersund. I Sollefteå finns regementsstaben och Ångermanlands infanteribataljon. I Östersund finns ett detachement, Jämtlands fältjägarkår. Både Ångermanlands infanteribataljon och Jämtlands fältjägarkår utbildar värnpliktiga soldater. I 21 har också en garnisonsstödsenhet med exempelvis övnings- och skjutfält, försvarshälsa och insatsberedd skyddsstyrka, IBSS.

Regementets lokalisering

Vad gäller slutlig lokalisering av regementet är Försvarsmakten och Fortifikationsverket överens om att det alternativ som har bäst förutsättningar för framtida tillväxt i Sollefteå är området i anslutning till det så kallade teknikområdet, söder om väg 90, där ett nytt kasernområde kommer att byggas i direkt anslutning till skjut- och övningsfält. I Östersund byggs ett nytt kasernområde för I 21:s verksamhet med Jämtlands fältjägarkår i Torråsen några kilometer nordost om Östersund i närheten av bland annat Dagsådalens skjutfält.

För Sollefteå kommer kasernerna på det gamla I 21-området i Hågesta att nyttjas inledningsvis, men utgör inte en del av den permanenta återetableringen. I Östersund används kaserner inledningsvis i anslutning till Fältjägargruppen på Frösön tills den permanenta etableringen med nytt kasernområde i Torråsen är färdigställt.

Notiser

Skärmtid i skogen för våra soldater
30 september202413:00

Orientering är en mycket viktig övningsform för en soldat. Dels för att vara i god fysisk form, dels för att lära sig att hitta med hjälp av karta och kompass i okänd terräng. Dessutom är det en alternativ ”skärmtid” i avsaknad av mobiltelefoner ute i skogen…

Tisdagen den 24 september genomfördes därför regementsmästerskapet i dagorientering på tallmoarna i skogarna runt skidstadion på Graninge fritidscentrum i Viksmon mellan Sollefteå och Bispgården för alla värnpliktiga och all personal på I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår.

Tävlingen genomfördes i skogarna i gränstrakterna mellan Sollefteå och Bispgården och därmed på landskapsgränsen mellan Ångermanland och Jämtland med en bra bit över 200 deltagare.

Nils o co.jpg

Stort tack till orienteringsklubben OK Nipan i Sollefteå och idrottsföreningen Graningealliansen för hjälpen att genomföra arrangemanget!

Tävlingsterrängen är för övrigt klassisk övningsmark för Försvarsmakten. Här har soldater övat ända sedan början av 1800-talet när ”Wiksmon var vapenövningsplats för Västernorrlands beväringsmanskap 1836-1847” (vilket finns som inskription på en minnessten ett drygt stenkast från Graninge fritidscentrum) och därefter för efterföljande soldater under seklernas lopp.

Fotografer: Erik Löfgren, Henrik Salo, Sara Månström/Försvarsmakten

I 21:s nya stabschef på plats
18 september202416:37

Nu är I 21:s nya stabschef på plats. Överstelöjtnant Camilla Sjöhlén, en infanterist som varit såväl norrlandsträngare som fältjägare.

I 21s nya stabschef överstelöjtnant Camilla Sjöhlén
I 21s nya stabschef överstelöjtnant Camilla Sjöhlén. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Camilla Sjöhlén bor i byn Bingsta utanför Svenstavik några mil söder om Östersund men har varit veckopendlare i många år. Närmast kommer hon från en befattning som stabschef på Ing 2 i Eksjö och dessförinnan som chef för Livbataljonen på Livgardet i Stockholm.

1998 gjorde hon värnplikten på dåvarande Norrlands Trängkår, T 3, i Sollefteå och efter officersutbildning blev det tjänst på Fältjägarregementet I 5 i Östersund.
Sedan dess har den militära karriären fört henne runt om i Sverige, men efter etablerandet av I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår för några år sedan har planen varit att hon en dag skulle återvända till Västernorrland och Jämtland.

- Nu gick det fortare än jag trott när förre stabschefen fick en ny befattning inom Försvarsmakten och lämnade I 21 i somras, säger Camilla Sjöhlén.

Som stabschef vill hon fortsätta arbetet att ”binda ihop” regementsstaben för att vara ett stöd för regementsledningen att leda regementet. Utmaningar finns. Till exempel att bedriva verksamhet på två orter med stort geografiskt avstånd däremellan.

- Som utomstående betraktare ser jag såklart den utmaningen, men jag tror att vi kan hitta vägar för att jobba gemensamt som ett regemente utan att behöva göra avkall på våra olika traditioner.

Som boende utanför Svenstavik i Jämtland kommer hon att fortsätta att veckopendla mellan bostaden i Bingsta och lägenheten i Sollefteå, men det blir betydligt kortare resväg än när hon arbetade på Ing 2 i Eksjö.

- Dessutom kommer jag att vara en hel del på vårt detachement på Frösön. Jag är ju stabschef för hela regementet och kommer därför att se till att vara närvarande i både Sollefteå och Östersund.

Årets fjällmarsch avslutades vid Karolinermonumentet i Handöl
19 augusti202416:19

I fredags, den 16 augusti, kom ett hundratal plutons- och gruppbefälselever från I 21 vandrande till Handöl efter en veckas marsch i de jämtländska fjällen.

Soldaterna vilar sittande på sina ryggsäckar och lyssnar till fanjunkare Lingbloms berättelse om Armfeldts Karoliner. Foto: Charlotte Bovidsson/Försvarsmakten
Vadare.jpg
Vadande soldater. Foto P-J Odelberg/Försvarsmakten.

Soldaterna har fått uppleva vidunderliga vyer och traditionellt fjällväder med allt från stark vind och regn till sol när de med hjälp av karta och kompass orienterade sig fram i terrängen.Lingblom.jpg

Marschen avslutades i Handöl vid Karolinergraven och minnesstenen som minner om Armfeldts karoliner. Här fick soldaterna en stunds vila sittandes på sina packningar. Fanjunkare Krister Lingblom berättade om Karolinernas marsch över fjället och hur de förfrusna och utmattade tog sig till Handöl efter reträtten från Tröndelag år 1718. Alla som deltagit i fjällmarschen fick Fältjägarnas traditionella fjällmarschmärke.

Hälsning.jpg

Vid samlingen hölls också en ceremoni där årets plutonsbefälselever befordrades till korpraler av regementschef överste Jonas Karlsson.

Efter en välbehövlig lunch vid kapellet i Handöl gick färden tillbaka till regementet för att vårda utrustning och vila fötterna.

I 21 ska etableras längs Tjärnmyrvägen i Sollefteå
19 augusti202409:09

I 21 ska byggas längs Tjärnmyrvägen i Sollefteå. Det har Försvarsmakten nu fattat beslut om, vilket är i enlighet med Fortifikationsverkets rekommendation.

Den samlade bedömningen efter nio månaders utredningsarbete är att detta är den bästa platsen för det nya regementsområdet. Arbetet med kompletterande utredningar och underlag till detaljplanen påbörjades under sommaren och bedöms vara klara till årsskiftet 2024/2025.

Jämfört med det tidigare huvudalternativet söder om riksväg 90, är området längs Tjärnmyrvägen bättre utifrån både ett verksamhets- och fastighetsperspektiv.

- Framför allt är markförhållandena betydligt bättre och dessutom är det färre naturvärden här jämfört med ursprungsalternativet. Vår samlade bedömning är att detta är det bästa alternativet för lokalisering av I 21, säger Krister Silemo, senior rådgivare vid Fortifikationsverket.

Ytterligare fördelar med det aktuella området är exempelvis närheten till övnings- och skjutfält, att det inte finns någon oexploderad ammunition (OXA) i marken samt att trafikanslutningarna bedöms bli enklare.

- För oss är det viktigt och glädjande att vi nu tar ytterligare ett steg i processen för uppförandet av det nya regementsområdet. Den omedelbara närheten till både skjutfält och övningsområde kommer att betyda mycket för den fortsatta utvecklingen av Försvarsmaktens verksamhet i Sollefteå, säger I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson.

- Etableringen av I 21 är viktig för samhällsutvecklingen i hela Sollefteå och vi är glada över att vi i och med dagens besked nu tar ett stort kliv framåt, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.

Alla 230 värnpliktiga är inryckta
15 augusti202409:07

Den här veckan ryckte närmare 150 tjejer och killar in på I 21 för tio månaders värnplikt på I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår. Fördelningen är cirka 60 i Sollefteå och 80 i Östersund.

Det är mycket som ska med till logementet! De värnpliktiga som nyss hämtat ut sin utrustning har händerna fulla.
Det är mycket som ska med till logementet! De värnpliktiga som nyss hämtat ut sin utrustning har händerna fulla. Foto: Erik Löfgren
Inryck Ösd vpl aug 24.jpgUtanför logementet på Frösön har de nyinryckta ställt upp för en inventering av  utrustningen som de nyss hämtat ut. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

 

Årets värnpliktskull består av drygt 230 elever som gör sin militära grundutbildning på regementets två bataljoner, Ångermanlands infanteribataljon i Sollefteå och Jämtlands fältjägarkår i Östersund. I mars ryckte plutonsbefälseleverna in för en 15 månaders utbildning, i juni gruppbefälseleverna för 12 månaders utbildning och nu i augusti de värnpliktiga vars utbildningslängd är 10 månader. Ungefär en tredjedel av de värnpliktiga kommer från Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

Det här är tredje utbildningsåret sedan regementet etablerades 2022 och en fördubbling av antalet värnpliktiga jämfört med de första åren.

Samtidigt i Jämtlandsfjällen

Tidigare inryckta plutons- och gruppbefälselever befinner sig samtidigt på en årligt återkommande strapatsrik vecka i de vackra Jämtlandsfjällen.

Vadare.jpg
Soldaterna vadar över en fjällbäck. Foto: P-J Odelberg/Försvarsmakten.
Inryck av nya soldater till I 21
24 juni202413:14

Idag måndag den 24 juni är det inryck för de tjejer och killar som nu ska göra 12 månaders värnplikt på I 21 i Sollefteå och Östersund.

GB ÖSD 4.jpg

inryck slå 3.JPG

De värnpliktiga kommer huvudsakligen från regionen, det vill säga Västernorrland och Jämtland, men även från andra delar av landet där tonvikten ligger på Mälardalen.

GB ÖSD 6.jpg

I Sollefteå kommer de att utbildas till gruppbefäl på Anundsjö kompani på Ångermanlands infanteribataljon och i Östersund till gruppbefäl på Revsunds respektive Hallens kompani på Jämtlands fältjägarkår.

GB ÖSD 8.jpg

inryck slå 1.JPG

Inryckningsdagen innehåller en rad olika moment med bland annat uttag av personlig utrustning och inskrivning.

inryck slå 4.JPG

inryck slå 5.JPG

Under sommaren väntar grundläggande utbildning för de här ungdomarna så att de i höst, tillsammans med de PB-elever som ryckte in redan i mars, kan genomföra värnpliktsutbildningen tillsammans med de soldater som rycker in i mitten av augusti med gemensam MUCK i början av juni nästa år.

inryck slå 6.JPGDet här är den tredje ”värnpliktskullen” för I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår sedan etablerandet av regementet 2022.

Foto: Felicia Byström och Charlotte Bovidsson/Försvarsmakten.

Text: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

Militärlandslag på läger i Sollefteå
17 juni202413:10

Under midsommarveckan genomför militärlandslaget i skidorientering, längdskidor och skidskytte tränings- och rekryteringsläger i Sollefteå.

240616 rullskidor Resele 2.jpg

- Förra sommaren hade vi ett uppstartsläger för längdskidor och skidskytte i Sollefteå med 14 deltagare. Det gav mersmak så nu är vi tillbaka med fler åkare samt militära landslaget för skidorientering, berättar tränaren Tomas Öberg.

För att bli uttagen till militärlandslaget ska man tillhöra toppskiktet närmast elitåkarna på landslagsnivå i aktuell disciplin och en grundförutsättning är att man ska ha gjort värnplikt eller gått GUF:en (grundutbildning för frivilliga) alternativt planerar att bli engagerad inom Försvarsmakten eller någon av frivilligorganisationerna.

240617 skidskytte 5.JPG

- De flesta av de som är med i militära landslaget har en krigsplacering i Hemvärnet och många har gjort värnplikten. Vi har även anställda inom Försvarsmakten som är med i militära landslaget, berättar tränaren Jens Forsberg.

På plats i Sollefteå finns åkarna i tre av de fyra grenarna inom skidsektionen i militära landslaget (den fjärde grenen är skimo, skidalpinism).

Midsommarveckans läger pågår söndag till torsdag och riktar sig till de som redan är uttagna till militära landslaget, men även till tänkbara ”kandidater” som vill bli uttagna till landslaget.

Gruppbild.JPG

Totalt är det 33 deltagande åkare plus tränare på lägret. Till vardags arbetar tränarna inom Försvarsmakten och kommer från I 13 i Falun, I 21 i Sollefteå, K 4 i Arvidsjaur samt I 19 och A 8 i Boden.

240617 rullskidor 1.JPG

Under lägret har militära landslaget ett nära samarbete med I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår i Sollefteå. Bland annat bor deltagarna i logement i en kasern på regementsområdet och alla måltider äts på militärrestaurangen.

- Vi har ett mycket bra samarbete med I 21 för att genomföra träningsläger här så vi kommer gärna tillbaka, säger Tomas Öberg.

Många av träningspassen genomförs i terrängen runt Hallstaberget och exempelvis skidskyttarna använder såklart skidskyttestadion på Hallstaberget. Deltagarna nyttjar även andra träningsmöjligheter, till exempel distansåkning på rullskidor längs Turistvägen från Resele in till Sollefteå på drygt tre mil.

240617 skidskytte 4.JPG

Fokus den här säsongen är Military World Winter Games som genomförs i Goms, Schweiz i slutet av mars nästa år och utöver försäsongslägret i Sollefteå blir det flera träningsläger fram till tävlingarna i Goms.

Text och foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten.

Gu 23/24 HAR MUCKAT FRÅN I 21
7 juni202413:17

I veckan har det varit MUCK-ceremonier för våra soldater på Anundsjö kompani i Sollefteå och Bergs kompani i Östersund. Totalt är det drygt 100 värnpliktiga tjejer och killar som genomfört värnplikt på regementet under utbildningsåret 23/24.

MUCK Sollefteå 6.jpg

MUCK INFBAT 30 maj

I torsdags den 30 maj var det utryckningsceremoni och MUCK för våra värnpliktiga i GU 23/24 på Anundsjö kompani på INFBAT i Sollefteå.MUCK Sollefteå 8.jpgVid utryckningsceremonin utanför kasernen i Sollefteå talade bland annat regementschefen överste Jonas Karlsson och bataljonschefen major Markus Olsson.MUCK Sollefteå 11.jpgNågra av soldaterna uppmärksammades lite extra: Stina Lindholm som av I 21 Kamratförening och befälslaget utsetts till Bästa soldat på Anundsjö kompani det här utbildningsåret. Tilda Nyberg som av de värnpliktiga röstats fram som Bästa kamrat. Stort grattis! Lofors.jpg

MUCK JFK 7 juni

Fredagen den 7 juni var det utryckningsceremoni och MUCK för våra 70 värnpliktiga i GU 23/24 på Bergs kompani på JFK i Östersund.Oscar.jpg

Blå.jpgVid utryckningsceremonin framför minnesstenen för Frösö Läger talade bland annat kårchefen överstelöjtnant Oscar Ljungberg och kompanichefen kapten Martin Öhagen. Lycklig.jpgVidare medverkade Hemvärnets musikkår med samlingsmusik.

utmärk.jpgI samband med MUCK-ceremonin på Frösön uppmärksammades några av soldaterna lite extra:Stefan Mlynarczyk utsågs till bäste fältjägare, Alexander Johansson till bäste motorsoldat, Ludvig Borg bäste soldat Stab- och trossplutonen, Samuel Teljevik bäste soldat Skyttesplutonen, Lukas Lofors bä ste kamrat Stab- och trossplutonen, Rafael Marmbrandt bäste kamrat skytteplutonen. 

Vi tackar våra soldater för väll genomförd värnplikt och önskar dem lycka till i framtiden!

Text: Erik Löfgren/Försvarsmakten
Foto: Erik Löfgren och Charlotte Bovidsson/Försvarsmakten

Första skottet på ”nya” T-banan i Sollefteå
4 juni202417:22

Den så kallade T-banan vid Tjärnmyrans skjutfält i Sollefteå har rustats upp för drygt 20 miljoner kronor av Fortifikationsverket och nu har den tagits i bruk efter ett års byggtid. Första skottet på den ”nya” T-banan sköts av I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson med ett prickskyttegevär (PSG).

Första skottet på nya skjutbanan i Sollefteå. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

T-banan på Tjärnmyrans övnings- och skjutfält är känd för generationer soldater på gamla I 21. När dåvarande I 21 avvecklades år 2000 minskades antalet skjutplatser till 15. T-banan har alltjämt varit i bruk och bland annat använts av Hemvärnet under åren som gått sedan dess, men i begränsad omfattning.

I och med att I 21 återupprättades 2022 blev behovet av en större skjutbana påtaglig och ett av de första besluten av regementschefen för ”nya” I 21 överste Jonas Karlsson var att uppdra till Fortifikationsverket att rusta upp, uppgradera och bygga ut T-banan.

Nu är det arbetet färdigställt. För drygt 20 miljoner kronor har T-banan byggts ut från 15 till 40 skjutplatser, skyttepaviljongen har breddats och kulfånget har försetts med tak för att möjliggöra verksamhet året runt, det vill säga även på vintern.

För att utöka möjligheterna till verksamhet även under den ”mörka” årstiden” har nya belysningspunkter installerats som lyser upp hela T-banan.

- Det har varit ett intensivt arbete och vi är mycket nöjda med slutresultatet, säger skjutfältsofficeren Bengt-Arne Söderström när han inspekterar den ”nya” T-banan tillsammans med sina kollegor inför premiärskottet.

En av de största nyheterna för T-banan är att man infört måltavlor med automatisk akustisk mätning.

- Tack vare den här tekniken effektiviserar vi verksamheten väsentligt för utbildningen av våra skyttesoldater, konstaterar regementschefen överste Jonas Karlsson.

För övrigt var det regementschefen som fick äran att skjuta den första serien på T-banan efter att den tidigare validerats och godkänts.

första_skottet_t_banan_3.jpg

Hur det gick? Med beröm godkänt för regementschefen med en serie om fem skott från 100 meter med ett prickskyttegevär (PSG) med en fin och samlad träffbild.

Text och Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Västernorrlands regemente - I 21
Fakta Västernorrlands regemente - I 21
  • Förkortning: I 21
  • Ort: Sollefteå och Östersund
  • Personal: 137
Så har vi räknat