Kontrollerat styr fallskärmshopparna mot den röda mattan i mitten av inhägnaden. När den förste av dem träffar rakt på den tre centimeter lilla sensorn hörs ett gällt pip. Och jubel från svenskarna på marken: lagledaren Elisabeth Klippinger, hopparen Helene Eriksson och kontingentchef Bengt Axelsson.
- Din hoppning är verkligen stabil, berömmer Elisabeth Klippinger den nyss nollnoterade Adam Stålsmeden från Livgardet.
Att träffa den lilla gula sensorn ger inga poäng alls. Och det är det som är meningen. Ju fler centimetrar ut från kärnan man träffar, desto fler straffpoäng.
Det gäller att vara snabb med tån vid nedslaget. För hög fart och träffen blir oskarp.
Platsen är ett av de många militära områden som omger sexmiljonerstaden Hyderabad i södra Indien. Vidsträckta brigader med soldatbaracker, familjekaserner och officersmässar. Samt anläggningar för träning. ”Trained to win”, skanderar väggstora planscher om de indiska rekryterna på Artillery Centre, där svenska femkampare svettas på hinderbanan.
Magisk terränglöpning
- Terränglöpningen i morse var magisk. Först sprang vi genom ett djungelparti med påfåglar. Stigen slingrade nedanför ett gammalt stenfort. Sedan kom vi in på en indisk träningscamp, säger Mia Strömberg, utbildare på militärhögskolan i Halmstad, och fortsätter:
- Jag kommer inte märka det alls när jag tävlar. Därför ville jag hinna se det nu under träningsrundan.
För femkamparna började mästerskapet direkt med skytte. Dag efter dag följer sedan med resten av grenarna; hinderbana, handgranatkastning, hindersimning och terränglöpning.
60 svenska deltagare
Spelen hålls för fjärde gången under mottot ”Fred genom sport” och är det närmaste olympiska spelen man kommer. Organisationen är enorm.
Hyderabad fladdrar av vimplar i spelens färger och det går två funktionärer på var och en av de 6 000 deltagarna. Transporterna sker i organiserad form där en samverkansofficer och säkerhetsdito följer med. Trafiken är myllrande med framrusande rikshaws och mopeder.
Mitt i den färgstarka miljön står svenskarna lugna. Några i den 60 personer starka truppen har haft magproblem, annars är det mest den 35-gradiga värmen som tar tid att vänja sig vid.
- Jag har alltid svårt att vänja mig vid värme när jag tävlar, säger femkamparen Nicklas Fredriksson, som gör sitt sista mästerskap.
Lagkamraten David Nilsson från helikopterflottiljen håller med.
- Vi har igen värmevana alls efter den här sommaren, säger han med ett leende.
Han ingår i FM elit och jobbar halvtid på Helikopterflottiljen. Resterande femtio procent går till träning och tävling.
I Indien har han förutom lagkamraterna i femkamp sällskap av landslag i simning, segling, triathlon, skytte och tidigare nämnda fallskärmshoppning.
Många till final
En av de mest namnkunniga deltagarna är Christina Bengtsson i gevärsskytte. En annan är pistolskytten Håkan Sjöberg:
- Jag har kört en speciell värmeträning före det här mästerskapet. Bastubad i två timmar för att händerna skulle svullna upp. Sedan höll jag pistolen för att kunna markera var det klämde, säger han.
Tillsammans med simmaren Maria Winell från P7 är Håkan Sjöberg en av dem som tagit sig till final i sin gren. För Maria blev det till och med två finalpass med åttondeplacering i båda. Och för Håkan blev det en hedrande 20:e plats och personbästa på 579 poäng.
Övriga skyttar att ta sig till final var Mikael Olofsson och Åke Stenlund.
Rio nästa
Nästa Military World Games går i Rio de Janeiro 2011. Då hoppas kontingentchef Bengt Axelsson att speciellt simsatsningen ska ha tagit form:
- Jag hoppas att vi kan behålla och stärka laget med unga värnpliktiga, som vi har nu. Det är 2011 vi ska jobba mot. Har vi ett gemensamt mål ökar chanserna att lyckas utan att plocka in civila proffs som några länder har gjort, säger han.
Hur gick det då för resten av laget i fallskärmshoppningens precision efter att Adam Stålsmeden nollat? Jo, hans resultat upprepades av rutinerade herrarna Henrik Eriksson och Mårten Nordlander.
- Det har verkligen gått bättre än väntat, vårt mål var att gå till semifinal, säger Steffen Hansen. För egentligen har vi slipat betydligt mer på formationshoppningen. De här framgångarna är en riktig bonus.
Text och Foto: Carina Wrangberth
FAKTA: Military World Games
- Sverige deltar i skytte, militär femkamp, simning, fallskärmshoppning, segling och triathlon.
- Spelen hålls för fjärde gången, nästa gång blir i Brasilien 2011.
- Syftet är samma som civila OS; att få nationer som annars är i konflikt med varandra att mötas och tävla under vänskapliga förhållanden. Skillnaden är att det är soldater som möts.
- Svenskarna tillhör alla Försvarsmakten genom förband, skola eller hemvärn.