De svenska observatörernas arbete i FN-missionen Monuc består i att besöka byar och städer för att samla information om vad som händer i närområdet.
För närvarande är North Kivu det oroligaste hörnet i landet. Anders Ljung berättar om provinsen i nordost, där han själv verkar:
- Provinsen gränsar bland annat mot Uganda-Rwanda och Burundi. I området florerar många olika politiska och militära fraktioner med mer eller mindre vapenmakt, vilket gör provinsen instabil. Detta har lett till en del stridigheter som gjort att många civila har tvingats fly sina hem och byar, och samlats i stora flyktinglager, ofta under FN:s och andra hjälporganisationers beskydd.
60 observatörer
Totalt finns omkring 60 utländska observatörer i området. De kommer från hela världen, med viss afrikansk majoritet.
Området är rikt på naturtillgångar och jorden är bördig.
- Det gör att särintressena blir många. Alla vill ha en del av kakan. För den enskilde observatören är vardagen fylld med överraskningar, och ingen dag blir den andra lik, berättar Anders Ljung.
Väl mottagna
Monuc och FN ses inte alltid med blida ögon i landet, men observatörerna blir oftast mycket väl mottagna av lokalbefolkningen.
- Den stora behållningen och glädjen är mötet med den lokala befolkningen. Trots mycket lidande och stor fattigdom finns det en livsglädje här som jag skulle vilja att fler kunde få ta del av. Framförallt barnen, som kan vara 6-10 stycken i en normal kongolesisk familj, är alltid glada att få besök av en "mozungo", vilket betyder vit man på swahili, berättar Anders Ljung.
Bastubad
Livet med observatörskollegorna är också givande, med kulturellt utbyte över nationsgränserna.
- Häromkvällen hade jag förmånen att få inviga mina kamrater i bastubadandets ritualer, vilket var uppskattat.
Julen firar Anders Ljung och kollegorna i ett klimat som året runt påminner om svensk högsommar.
- Jag avstår gärna julskinkan och risgrynsgröten i år, när jag istället får stå i kortärmat och se den stjärnklara afrikanska natten, avslutar han.