Nu testas blivande officerare

Konkurrensen är hård för att bli officer. I snitt är det mer än fyra sökande per plats till båda utbildningsalternativen. Just nu testas de ingående på flera håll i landet.– Yrket är intressant överlag. Ledarskap fascinerar mig, säger Samuel Mayer, en av de hågade.

Forskning pågår om vilken fysik som sökande till grundläggande officersutbildning har. Men det är fullt frivilligt att ge allt eller "nöja sig" med att bara klara kraven. Foto: Katja Öberg/Livgardet

Metronomen piper varje sekund. I samma takt ska personerna göra sit-ups, armhävningar och rygglyft. Armböjningen ska vara i en viss vinkel och ryggen lyftas på rätt avstånd från golvet. Personerna på golvet vet vad det handlar om. Samtliga har gjort minst tre månaders värnplikt och är vana vid övningarna. Nu satsar de på officersyrket.

Variation och ansvar
Samuel Mayer muckade för ett år sedan och har sedan dess arbetat som befälsförstärkning på Livgardet. Han lockas av både ledarskapet, variationen och av ansvaret.
– Det är först det här året som man förstått vad officersyrket går ut på, det förstod man inte i lumpen, säger han.
För andra är officersyrket en gammal "dröm".
– Planen var, redan när jag muckade, att återkomma till försvaret. Det var fem år sedan och sedan dess har jag pluggat utomlands och i Sverige och har eget företag. Jag vill testa och se om jag fortfarande duger. Två av mina bröder har varit i Kosovo, så det föll sig naturligt, säger Erik Kempe, 25 år.

Beräkna risker
Senare väntar beep-testet, som mäter kondition och syreupptagningsförmåga. Det är där de flesta brukar falla bort. Samuel Mayer och Jakob Hansson diskuterar om de ska köra för fullt eller bara nöja sig med att göra godkänt. Hur påverkar det den fortsatta uttagningsprocessen? Syns det att de klarat mer än vad som krävs? För de ska ju faktiskt skriva prov på eftermiddagen och vill inte vara för trötta.
– Det är ju det yrket handlar om – att planera, beräkna risker och att ha omfallsplaner, skämtar de.

Intelligens och kondition
Första testomgången pågår mellan vecka 6 och 11 i hela landet. Cirka 180 personer från mellersta Sverige har blivit kallade till Livgardet. I den första omgången testas intelligens och kondition. De får också studievägledning, något som Tii Lilja tänker använda sig av. Hon är 27 år och arbetar i mediabranschen. Bakom sig har hon både värnplikt och ett år som skolinformatör i Försvarsmakten.
– Jag har sökt inriktning på markstrid men det är många som har gjort det, så jag får se. Jag får höra vad som finns och det beror på hur det går på testerna, säger hon.

De som klarar första steget går vidare till två djupintervjuer. Över 1 500 personer har sökt till specialistofficersutbildningens 285 platser. 468 personer har sökt till det treåriga officersprogrammets 170 platser. Ungefär 180 personer uppges ha sökt båda.


Rekryterar specialkompetens
Underrättelse- och säkerhetskategorin, där Livgardets verksamhet till största delen går in under, är tveklöst mest populär. 529 personer har sökt till 30 platser.
– Det är mycket mer än tidigare år. En bidragande orsak är att den generella markstridskategorien på specialistofficersutbildningen lagts ner och det spiller över på und/säk, säger Christer Käll, rekryteringsofficer på Livgardet.
Livgardet fokuserar i år främst på att rekrytera specialkompetens som tekniker, logistik och förnödenheter samt samband och ledning. Siffror att stoltsera med är ändå att över 200 har sökt militärpolisspåret.

Katja Öberg