I ett historiskt perspektiv är luftburen försörjning inget nytt. Fram till 1980-talets mitt övades denna förmåga för att därefter falla i dvala. Idag är luftburen försörjning en efterfrågad kompetens vid internationella insatser. Det är ett säkrare sätt att få fram förnödenheter än att transportera mat, vatten och drivmedel långa sträckor på dåliga vägar.
Under Övning Västra Götaland kommer förmågan att övas vid två tillfällen. Inför fällningarna packades under måndagen samtliga kollin av soldaterna vid Försörjningsplutonen. På varje palett lades en ca 20 centimeter tjock matta av wellpapp som tar upp stöten vid landning. Flaskvatten och frystorkad mat lastades sedan efter konstens alla regler. Sist fästes de fem fallskärmar som ska se till att den 700 kilo tunga lasten landar mjukt.
– Vi har övat på att packa för fällning under vår utbildning, berättar Andreas Åberg. Med dessa kolli har vi gjort cirka 60 paletter, så nu vet vi hur det går till.
Det är otroligt många linor som ska knytas på ett speciellt sätt och i en särskild ordning.
– Det går inte med vilka knutar som helst, säger Åberg. Det ska vara trippelt halvslag och en stoppknut för att det ska hålla ordentligt.
På torsdag kommer det att visa sig om soldaterna har gjort sitt jobb ordentligt. Då släpps den första lasten över övningsfältet i Skövde.