– Det här är en utbildning i säkerhetsbestämmelserna som reglerar hur man vistas runt en helikopter, men även hur man agerar när man tar ner en maskin på marken, säger Roger Viktorsson som är chef för sjukvårdsskolan vid I 19.
Teori och praktik
Under det här utbildningspasset övas soldaterna i de sjukvårdsgrupper som ingår i I 19:s ingenjörkompani och skyttekompani samt i A 9:s trosskompani. Dessutom deltog kompaniernas kvartermästare.
– De har tidigare haft teoriutbildning i ämnet och idag får de nu bekanta sig med själva helikoptern och öva praktiskt, berättar Viktorsson.
– Bland annat handlar det om hur man tar ner en helikopter, hur man lastar och hur man ska sitta ombord med sina vapen.
Välutrustad
Flygföraren Stefan Riddarström berättar för eleverna om hur maskinen fungerar och vilken prestanda den har. Till exempel att den har flytförmåga om den skulle hamna i vatten och att den har utrustning för att hitta och rädda piloter som skjutit ut sig från JAS 39 Gripen. Dessutom att man kan landa även om helikopterns båda motorer skulle stanna.
– Men det är i första hand en helikopter som är konstruerad för att åka mellan punkt A och punkt B. Den ska flygas med värdighet, säger Stefan Riddarström.
Under måndagen började alltså flera av förbanden rulla ut för att utgångsgruppera. Bland annat kunde man se kolonner av fordon från såväl I 19:s pansarbataljon som A 9:s artilleribataljon på väg ut i övningsområdet.