Bataljonen kämpade i flera dagar, både i strålande höstväder, i ösregn, och i kyla, samt tog sig fram med pansarbandvagnar (PBV), till fots och till sjöss.
I Kungsängen försvarade de lokalbefolkningen från förtryck och hot av Stockholms befrielsebrigad, SBB. SBB är en av två parter i det fiktiva landet Bogaland som motsatt sig gällande fredsavtal. Därefter väntade uppgifter söder om Stockholm.
Just när den militära styrkan, kallad BFOR, planerade sin insats mot en pelletsfabrik i Stora Vika fick de uppgifter om att ledaren för Södertörns Tigrar, ST, – som också motsätter sig fredsavtalet – var på Muskö. ST kontrollerar införsel av både illegala vapen och energi i området och utgör alltså en säkerhetsrisk för lokalbefolkningen.
Nya transportmedel
Soldaterna fick överraskande order om att ta sig till Muskö. Efter landstigning fick de gå till det hus där ledaren befann sig. Morgonen efter åkte de båt till Oxnö och fick marschera till Stora Vika en dryg mil norrut. Trots det hårda motståndet och många egna spelade förluster, kämpade soldaterna vidare med ett leende på läpparna. Är det sista övningen, så är det.
Soldaterna på Livgardets gardesbataljon är vana vid att arbeta i och med bepansrade fordon. Målet med övningen på Muskö och i Stora Vika var att testa soldaternas förmåga att ta sig fram till fots en längre sträcka, för att sedan övergå till strid – utan skydd och förstärkning av vagnarna.
– Det har de gjort synnerligen bra! De har verkat i okänd terräng med ovana uppgifter, fått orientera och anpassa sitt handlande efter situationen, säger Mikael Löfberg, som har planerat momenten på Södertörn.
Hyllad samövning
Slutmålet var pelletsfabriken i Stora Vika, en enormt stort område som soldaterna skulle säkra. Södertörns Tigrar spelades av bevakningssoldater från Amf 1. Detta var även deras slutövning och alla parter betonar nyttan av samövning och att få delta i större övningar.
– Vi är helnöjda och har lärt oss tempoväxling. Vi är framför allt nöjda hur våra soldater, som har sju veckors stridsutbildning har hanterat skyttetjänsten, säger Per Hellström, chef för närskyddskompaniet.
Om några veckor muckar alla inblandade soldater. Innan dess ska de vårda och lämna in all materiel och utrustning.