Utryckning på Lv 6

Kamratskapet är det ord som flitigast återkommer på frågan om vad som varit bäst med lumpen, bland de värnpliktiga vid Luftvärnsregementet som rycker ut idag. I tio månader har de utbildats, kämpat och levt tätt inpå varandra.– Visst känns det lite vemodigt idag, säger Johan Egnell när han lämnar in de sista persedlarna på serviceförrådet.

Erik Lange prisades som bäste värnpliktige chef. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Johan Egnell lämnar tillbaka de sista persedlarna på serviceförrådet.
Johan Egnell lämnar tillbaka de sista persedlarna på serviceförrådet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Anja Lind, Thomas Johansson, Herman Kämpe Gunnarsson och Emil Adielsson kommer springande för att ta emot pris som bäste soldat.
Anja Lind, Thomas Johansson, Herman Kämpe Gunnarsson och Emil Adielsson kommer springande för att ta emot pris som bäste soldat. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Johan Egnell lämnar tillbaka de sista persedlarna på serviceförrådet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Anja Lind, Thomas Johansson, Herman Kämpe Gunnarsson och Emil Adielsson kommer springande för att ta emot pris som bäste soldat. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– Det har varit en rolig tid, berättar Johan Egnell som idag avslutar sin militärtjänstgöring på robot 70-kompaniet.
– Jag har lärt mig mycket, som hur jag själv och hur andra fungerar, om ledarskap och disciplin. Men det är ändå kamratskapet som jag kommer att minnas bäst, slår han fast.

Avslutningsceremoni

Tidigare i veckan hölls en avslutningsceremoni för grundutbildningsbataljonen på kaserngården. Då fick soldaterna sina värnpliktsmedaljer, och det delades ut priser till bäste soldat, bäste kamrat och bäste motorman, samt utmärkelser till de förtroendevalda. Men först ut att prisas var Erik Lange, kvartermästare från 23/97-kompaniet, som fick Försvarsutbildarnas pris på 5000 kronor som bäste värnpliktige chef.
– Värnplikten har verkligen gett mig jättemycket, berättade Erik Lange efteråt. När jag började var jag nog lite skoltrött men med värnplikten har kunskapstörsten kommit tillbaka.
Priset som bäste värnpliktige chef tyckte han var extra kul.
– Kamratskapet har varit det bästa med lumpen, men att kunna utvecklas som ledare har kanske varit det nyttigaste, funderade Erik. Jag har alltid tagit på mig ledarrollen så chefskapet har känts naturligt här också.
Att Försvarsmaktens dåliga ekonomi gjorde att utbildningen kortades med en månad gjorde först Erik Lange besviken när han fick reda på det.
– Jag hade gärna haft en månad till med grundläggande soldatutbildning. En sommarmånad alltså. Nu när det bara blåser och regnar gör det inte lika mycket, skrattar han.

Nöjd regementschef

Regementschefen, överste Lennart Klevensparr, berömde grundutbildningsbataljonen.
– Jag är mycket stolt över soldaterna och befälen, berättade han. Trots Försvarsmaktens dåliga ekonomi som inneburit lägre satta målsättningar för utbildningen, har det ändå gått utmärkt tack vare ett bra ledarskap och engagerade soldater.