På plats fanns nyinryckta soldater, familjemedlemmar, pensionerade officerare och soldater ur tidigare årskullar som rest till Stockholm för att återförenas under högtidsdagen som firas till minne av slaget vid Lund år 1676.
– Världen förändras och Försvarsmakten förändras, men människorna är lika, sa kyrkoherde Hans Rhodin som var en av talarna.
Efter psalmsång, bön och medaljutdelning fylldes luften av ett mjukt muller när hundratals soldater med handskar applåderade i den kyliga höstluften.
– Det jag tycker om med ceremonin är att den alltid är precis likadan. Det är en tradition, precis som julafton. Jag har kommit hit varje år sedan 1988 för att träffa gamla kamrater, sa Kristoffer Evers som var en av besökarna.
Bland deltagarna fanns även ett antal soldater från Andra Livgardets uppvisningsgrupp iklädda mörkblå 1800-talsuniform med hatt och vit halsduk i fransk stil runt halsen.
– Många soldater dog av sjukdomar och förfrysning i lägren under det skånska kriget. Då bestämde Karl XI att det var bättre att slå mot danskarna än att tyna bort. De 8 000 svenskarna segrade mot 13 000 danska soldater. Därigenom fick Sverige behålla Skåne, berättade biträdande ceremoniofficer Göran Wengelin.