– Det är glädjande att vi äntligen är fulltaliga och jag är stolt över våra soldater som har lämnat släkt och vänner för att jobba i Afghanistan, säger Hedlund.
När en ny styrka kommer på plats genomförs det som kallas HOTO, hand over take over.
Då introduceras personalen i arbetet på plats av sina företrädare. Introduktionen i lokal sedvänja och kultur är av stor betydelse. Utbildningen har genomförts i Sverige men får en sista duvning på plats. Hamid från Mazar-e-Sharif ger goda råd i vad soldaterna ska tänka på i samarbetet med lokalbefolkningen och de afghanska myndigheterna.
– Det är viktigt att förstå vår kultur. Jag tycker att svenska soldater har en bra attityd gentemot den afghanska befolkningen. Dom har ett bra uppträdande i trafiken och ett gott rykte hos folket i Mazar-e-Sharif, säger Hamid.
På Camp Northern Lights jobbar många afghaner. De jobbar bland annat som tolkar, städare och vakter. I köket har kockarna afghaner som arbetskamrater.
– Vi är ett bra team. I köket jobbar vi på som vanligt. Vi är svenskar, finnar och afghaner. Alla gör sitt jobb precis som i vilket kök som helst, säger kökschef Clas Ekeroos.
Allt som den svenska styrkan gör i Afghanistan ska bidra till ökad säkerhet i syfte att skapa möjligheter för landet att utvecklas. Säkerhetsarbetet sker efter begäran om hjälp från den afghanska regeringen.