Lokalbefolkningen på landsbygden saknar ofta tillgång till radio, tv och dagstidningar. Rykten sprids snabbt och kan skapa säkerhetsproblem. Ett exempel på ryktesspridning inträffade på nyårsafton när lokala journalister fick tips om att tio svenska soldater hade dödats i ett överfall.
Besöka samhällen
I psyopsteamets dagliga uppgifter ingår att och besöka samhällen i det svenska ansvarsområdet. Gruppen åker till en by för att fastställa var ifrån de får sina nyheter och hur de söker ytterligare information. Det har skett säkerhetsincidenter i området den senaste tiden och det är svårt att avgöra om byborna vet vad som egentligen har hänt.
– Frånvaron av information är en farlig grogrund för falska rykten och propaganda emot oss, säger Löjtnant David Bergman.
Samtalen börjar alltid med byäldsten eftersom han för byns talan. I det här fallet besöks även en skola i samhället. Kvalitén på lärare, skolmateriel och undervisning är ofta en bra vägvisare hur välmående en by är. Lärarna är utbildade och hängivna men det saknas skolböcker och all form av skrivmaterial. Teamet har lämnat sina fordon en bit bort för att inte störa eller väcka uppmärksamhet. Besöket sker till fots och soldater lämnas vid fordonen för bevakning. Dagen för besöket pågår ett bröllop.
Gästfrihet en hederssak
– Det vore en ära att ha er som gäster på bröllopsfesten, säger en av brudgummens äldre släktingar.
Att neka en inbjudan är svårt, gästfrihet är en hederssak för afghanerna. Psyopsteamet bjuds på bröllopsmiddag och får ett tillfälla att lära känna samhället bättre.
När teamet återvänder till Camp Northern Lights sammanställs all information som samlats in under dagen. Den kommer att ligga till grund för det framtida arbetet.
Teamet är det första svenska i sitt slag som sätts in utlandstjänst. Utbildning och utveckling av förbandet har skett på enheten för psykologiska operationer vid Ledningsregementet (LedR) i Enköping.