– Jag var förkyld länge, det var därför det inte gick. Jag har gjort testet tidigare och då har det gått bra. Kanske försöker jag ingen, säger en besviken Johan Bengtsson, som just misslyckats med det så kallade beeptestet, ett konditionstest där man springer fram och tillbaka, snabbare och snabbare, i minst åtta minuter.
Johan är en av 2 250 som sökt officersprogrammet eller specialistofficersutbildningen med start i höst. Totalt sker tester på fyra platser i Sverige: Boden, Skövde, Enköping och först ut, Revingehed.
Testdagen, den första av två, innehåller fystester, ett generellt begåvningstest, ett självskattningsformulär (som är underlag inför psykologsamtal) och ett studievägledande samtal.
Det som ställt till mest problem är just konditionstestet.
– Det är ett stort antal som faller ifrån på det. Många rör sig för lite helt enkelt, de sitter för mycket framför datorn och är för lite i löpspåren. Det är inget svårt test om man har tränat. Att vara i bra form är viktigt. Dålig fysisk status blir ett hinder i arbetet, säger löjtnant Ingebrikt Sjövik, informationsofficer från 1:a ubåtsflottiljen som den här dagen är testledare.
Styrketestet kallas multitest och består av en rad olika moment. Oskar Eriksson har till exempel just fått maxpoäng på armhävningar.
– Jag vill bli officer för att det är en allsidig utmaning: psykisk, fysisk och intellektuell. Dessutom kan man göra en viktig insats, utomlands och här hemma som utbildare.
Alexander Dag Johannesson har precis testat sin spänst och hoppat 50 centimeter upp i luften.
– Officer är ett spännande yrke, och omväxlande. Man får jobba med människor och möta andras problem – och sina egna. Ställer man krav på andra måste man ju också ställa krav på sig själv.
Det har ju varit oroligt kring Försvarsmakten på sistone. Vågar man bli officer då?
– Ja, Försvaret är brett. Det finns många platser man kan vara på. Helst vill jag vara på P 7, säger han.
Magdalena Berggren, som tänkt söka sig till Ing 2 där hon gjort sin värnplikt, får maxpoäng på rygghäng.
– Jag trivdes bra i lumpen. Jag tycker om att leda människor, jag tyckte om lumparlivet, jag tycker om att vara i naturen. Det vore kul att jobba med det och tjäna pengar på det också, säger hon.
Olof Malmström, chef på personalavdelningen på P 7, har följt de 300 som testas på P 7 under veckan.
– De som är här är förväntansfulla, lite nervösa. Framför allt är jag glad att så många vill jobba i Försvarsmakten. Jag hoppas att de som misslyckats i dag inte ger upp utan åker hem, tränar ordentligt och kommer tillbaka igen nästa år, säger han.
Test två gör de sökande senare i vår, då på det förband man sökt till.