Just nu genomför flygbassäkerhetskompaniet vid flottiljen en instruktörsutbildning för personal ur I 19 och A 9 i mörkerhjälpmedel, sensorer.
Sensorn, bildförstärkaren, förstärker ljuset cirka sextio tusen gånger och är en klar fördel att använda vid insatser där hotbilden är hög. Användandet av sensorer gör att samma uppgifter som utförs på dagen även kan utföras i mörker.
– Det räcker inte bara med en bildförstärkare. Det krävs mycket utbildning för att kunna använda den och strida i mörker, säger kurschef Johan Borsgård, vapen- och sensorofficer vid F 21.
Innan du kan klara av att lösa dina uppgifter i mörkret behöver du minst hundra timmars vana med bildförstärkaren.
– Det gäller att få en personlig färdighet och vana med bildförstärkaren, säger han.
Dagsljus vid skjutning
Kursdeltagarna monterar fast bildförstärkaren med en fästanordning i framkanten på stridshjälmen. Det är dags för mörkerskjutning på skjutbanan och de gör sig redo för inskjutning. Ytterligare ett mörkerhjälpmedel finns monterat på vapnet, en infraröd laser som visar vart skytten siktar. Lasern är osynlig för blotta ögat och syns bara via bildförstärkaren.
– Det är en klar fördel med att använda bildförstärkare i mörker och den fungerar över förväntan, säger major Mats Drugge från pansarbataljonen vid I 19.
När de är klara med instruktörsutbildningen kommer de att utbilda brukare vid hemmaförbanden i Boden.
– Kunskaperna måste spridas och vi måste få tillgång till materielen på utbildningsförbanden. Det får inte bli exklusiv materiel för utlandsstyrkan, säger han.