F 21 i Luleå har, utifrån baseringar i Bodö, huvudansvaret för det svenska deltagandet. Markförbanden utgörs av delar ur I 19:s hemvärnsutbildningsgrupper från det fyra nordligaste länen. Utbildningsgrupperna i Härnösand, Östersund, Umeå och Kiruna deltar med varsin insatspluton och det hela leds av en 25 personer stark kompanistab ur Norrbottensgruppen i Boden. Även Artilleriregementet bemannar ett antal stabsbefattningar i övningen. De svenska markstridsförbanden består av cirka 200 personer, varav ungefär 40 är kvinnor.
– Det ska bli stimulerande att tillsammans med samtliga utbildningsgrupper mäta oss med internationella förband inom en gemensam uppgift, säger kapten Olle Svensson som är chef för ledningsstaben.
– Vi kommer att lyda under en finsk bataljon och förväntar oss några intensiva dygn med stridsuppgifter, spanings- och eskortuppdrag i en komplicerad geografisk miljö, avslutar Olle som för första gången övar på norsk mark.
Helt självförsörjande
Styrkan beräknas nå utgångsgrupperingsplatsen i trakten av Setermoen nordost om Narvik under sen kväll tisdagen den 17 mars och är stridsberedda från gryningen dagen därpå. De svenska markförbanden är helt självförsörjande avseende mat ammunition, drivmedel med mera. Till och med sjukvårdresurser medför man i form av en egen sjukvårdsgrupp.
För att få beträda norsk mark måste, enligt norsk lag, fordon och annan utrustning steriliseras för att inte medföra det hotfulla laxviruset in i landet. I dessa trakter utgör fiskodlingsindustrin en betydande inkomstkälla som inte får äventyras. Förutom att fordonen tvättas noggrant påförs även en bakteriedödande vätska på de 16 bandvagnar man disponerar. Fordonen transporteras på trailers och personalen bussas de dryga 60 milen till övningsområdet.
Totalt deltar 7 000 soldater från 13 olika nationer i övningen.