På svensk mark igen

Så har det svenska hemvärnskompaniet kommit hem från sin insats i Norge. Soldaterna har återvänt till vardagen, fulla av intryck.– De två sista nätterna började alla förstå hur det skulle gå till, säger Jan Berglund, kommendant.

Innan det svenska insatskompaniet lämnade Norge etablerade man en bra relation till lokalbefolkningen under det avslutande övningsmomentet i Olsborg. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Jan Berglund, Stefan Wikström och Peter Sundqvist kunde konstatera att övningen gett mersmak och att man hoppas få åka dit igen.
Jan Berglund, Stefan Wikström och Peter Sundqvist kunde konstatera att övningen gett mersmak och att man hoppas få åka dit igen. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
– Sammanfattningsvis har det varit en bra och realistisk övning, tyckte Peter Glud, chef för plutonen från Västernorrland.
– Sammanfattningsvis har det varit en bra och realistisk övning, tyckte Peter Glud, chef för plutonen från Västernorrland. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Jan Berglund, Stefan Wikström och Peter Sundqvist kunde konstatera att övningen gett mersmak och att man hoppas få åka dit igen. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
– Sammanfattningsvis har det varit en bra och realistisk övning, tyckte Peter Glud, chef för plutonen från Västernorrland. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Hemvärnssoldater från Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten har under en knapp vecka bildat ett kompani som deltagit i den multinationella övningen Cold Response i Nordnorge. Detta var första gången Sverige ställde upp med ett helt kompani hemvärnssoldater och för de allra flesta var det här första gången man fick möjlighet att delta i en så omfattande övning.
– Nu fick vi bland annat möjligheten att öva underhållskedjan på allvar. Det vill säga att allt med bränsle, mat, vatten och samband fungerade, säger Berglund. Vi har verkligen haft fullt upp.
– Om underhållet inte fungerar sjunker stridsvärdet markant, poängterar Peter Sundqvist, ställföreträdande närskyddsgruppchef.

Säkerheten främst

I princip har allt gått enligt plan. På sådana här stora övningar blir det förstås ganska mycket väntan, men de flesta har full förståelse för detta. Alla uppgifter måste lösas med största noggrannhet. Den egna säkerheten går alltid först. Både i de scenarion som spelas upp men även när det gäller till exempel trafiksäkerheten.
– Det har ju varit extremt dåligt väder och mycket halt väglag men vi har trots detta klarat oss från olyckor, säger Jan Berglund.

Ovärderlig kompetens

Även sjukvårdsfunktionen, som innehöll allt från sjuksköterskor till barnmorska har haft fullt upp. Också med riktiga fall. Dock inte för barnmorskan.
– Även andra länders förband har kommit till oss. Det gällt lunginflammation, magproblem, tandskador och utmattning.
– De civila kompetenserna i ett hemvärnsförband är ovärderliga, säger Stefan Wikström som är trosstroppchef.

Realistiskt

Peter Glud var chef för plutonen från Västernorrland. Han kan också konstatera att det varit mycket väntan.
– Jag tycker man skulle ha kunnat utnyttja tiden till att själva öva i mindre moment, men sammanfattningsvis har det varit en bra och realistisk övning.
Peter har själv varit i Bosnien och han tycker att uppgifterna där som här varit likartade.
– Det handlar mycket om att skapa relationer till den lokala befolkningen och prata med till exempel byäldstar.
Det var precis vad det sista momentet innan hemfärd handlade om:
– Vi etablerade till slut en bra kontakt med innevånarna i samhället Olsborg.

Svenskarna har hela tiden haft ett nära samarbete med den finska bataljonen från Björneborgsbrigaden:
– Samarbetet har fungerat klockrent. De hade övat i flera månader för den här typen av uppgifter och var väldigt duktiga.

Sammanfattningsvis kan man säga att soldaterna är mycket nöjda med övningen är det många som önskar att den var några dagar längre.
– Cold Response har gett väldigt mycket och plutonerna har löst sina uppgifter på ett mycket bra sätt. Det är alla överens om, avslutar Peter Sundqvist.