Hjältar från förr

1959 klev de in på dåvarande A 8 i Boden, nu har gänget 50-årsjubileum. Utan tvekan har det runnit en del vatten under broarna sedan dess. En del har gått i pension, medan andra är ordentligt igång - till exempel Björn Sprängare, ordförande i LKAB.

Bill Sundberg och Björn Sprängare njöt av att vara tillsammans med sina gamla lumparkompisar. Här har de klättrat upp på ett militärt transportfordon från 1955. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Torbjörn Larsson, chef för A 9, Sven-Olof Berglund, en av jubileumsdeltagarna och Per-Ola Eriksson, landshövding har en pratstund.
Torbjörn Larsson, chef för A 9, Sven-Olof Berglund, en av jubileumsdeltagarna och Per-Ola Eriksson, landshövding har en pratstund. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Tummen upp för den ryska pansarvagnen. Det ger Björn Sprängare när han och övriga i gänget fick en provtur.
Tummen upp för den ryska pansarvagnen. Det ger Björn Sprängare när han och övriga i gänget fick en provtur. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Torbjörn Larsson, chef för A 9, Sven-Olof Berglund, en av jubileumsdeltagarna och Per-Ola Eriksson, landshövding har en pratstund. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.
Tummen upp för den ryska pansarvagnen. Det ger Björn Sprängare när han och övriga i gänget fick en provtur. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten.

Det här gänget innehåller mogna män i 70-årsåldern och är ett tydligt bevis på att värnplikten ristar märken som sitter kvar livet ut. Gruppen på 35 personer har träffats vart femte år sedan de gjorde sina 15 månader på A 8. Under hela den tiden var det bara fyra hemresor, något som gjorde de än mer sammansvetsade.
– Många av oss var från Mälardalen, så vi blev kvar i Boden, berättar Björn Sprängare och tillägger att det blev en annan logdans och besök på Björknäsparken i Boden.

Kamlunge


Det här gänget kallar sig Kamlungehjältarna, något som kommer sig av att de under en övning vaktade och försvarade en bro som ligger just i byn Kamlunge. Sedan dess har namnet levt kvar, och det i högsta grad. Nyligen hade gruppen en samling på Mariebergs viltfarm utanför Kalix som förövrigt inte ligger många kilometer från Kamlunge.
– Jag tycker det är unikt, och snacka om vilket nätverk man fått. Det är lika roligt varje gång vi mötts, säger Björn Sprängare som bor i Stockholm.
Under den här träffen i Marieberg var inte alla på plats utan bara ett tiotal, de hade en litet förmöte inför ett stort jubileum som ska komma senare.
– Då ska också våra hjältinnor vara med, säger Björn Sprängare och syftar naturligtvis på fruar och sambos.

Förbandschefer

Det har hänt en del för de här mogna männen de senaste 50 åren, men det är inte bara för dem själva personligen det skett förändringar. Den Försvarsmakt de upplevde är något helt annat i dag, vilket de också fick en genomgång om av Torbjörn Larsson, chef för A 9 och Per Nilsson, chef för F 21. Även Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson var på besök för att hylla dessa hjältar.
Att de var på Mariebergs viltfarm var passade, där finns en hel mängd av gammalt försvarsmateriel. De fick bland annat provköra en gammal rysk pansarbandvagn.
En inte alltför svår gissning är att det också berättades en hel del lumparminnen under den här tvådagarsträffen.
-Det härliga är att när vi träffas är det på samma sätt som det var för 50 år sedan, säger Björn Sprängare.