Syftet med kursen ”Teknisk utbildning på Personterrängbil 6” är att teknikerna själva ska kunna bedöma, laga och verka som systemstöd efter kursens slut.
– Dessutom ska de i sin tur kunna utbilda värnpliktiga mekaniker, säger Johan Larnert en av lärarna vid FMTS.
Utbildningen som i vanliga fall genomförs på Försvarsmaktens Tekniska skola, FMTS i Halmstad genomfördes vid Ing 2 i Eksjö. Anledningen till detta var det höga antal Ing 2 elever som deltog. Istället för att skicka eleverna till utbildningsplatsen skickades nu lärarna till eleverna. Förutom de tolv Ing 2 eleverna deltog också tekniker från P4, Lv 6, A9 och FMLOG, så några elever var det som fick resa. Kursen som genomförs sex gånger per år innehåller teknisk utbildning på motorn, kraftöverföringen, el- och bromssystem, styrning, chassi och däck samt värme och ventilation.
I Galtens utrustning ingår alltid en dator som på ett smidigt sätt kopplas upp mot fordonet för att tanka över felkoder. Oftast kan mekanikern själv lösa problemet men ibland, exempelvis när fordonen är utomlands, kan systemstöd hemifrån behövas och då är felkoderna ett gemensamt språk.
Johan Ahlström, också lärare på kursen, tyckte att eleverna hade en bra förkunskap och stort intresse av att bredda sin kompetens. Martin Ernius, elev från P4 tyckte kursen var bra och viktig i och med att det var ett helt nytt system.
– Det är ett modernt fordon med många kända tillverkare inblandade, men det finns tekniska utmaningar, sa han vidare.
Och det är väl tur det, att ingen är fullärd utan att det fortfarande finns utmaningar!