Svensk praktik på franskt sjukhus

Det är full fart på det franska sjukhuset Bouffard i Djibouti. Svenska operationssköterskan Maria Frick ville ha en utmaning och valde att praktisera på det kontinentala sjukhuset.

Maria Frick tvättar sig inför titthålsoperationen som hon auskulterade vid franska sjukhuset Bouffard i Djibouti. Foto: Hannah Larsson
Operationsteamet under titthålsproceduren koncentrerar sig på vad tv-skärmen visar.
Operationsteamet under titthålsproceduren koncentrerar sig på vad tv-skärmen visar. Foto: Hannah Larsson
Genom tre hål i buken ser doktor le Gulluche gallblåsan som ska opereras bort.
Genom tre hål i buken ser doktor le Gulluche gallblåsan som ska opereras bort. Foto: Hannah Larsson
Maria Frick förevigar sina kolleger på Bouffardsjukhuset.
Maria Frick förevigar sina kolleger på Bouffardsjukhuset. Foto: Hannah Larsson
Operationsteamet under titthålsproceduren koncentrerar sig på vad tv-skärmen visar. Foto: Hannah Larsson
Genom tre hål i buken ser doktor le Gulluche gallblåsan som ska opereras bort. Foto: Hannah Larsson
Maria Frick förevigar sina kolleger på Bouffardsjukhuset. Foto: Hannah Larsson

Maria Frick har deltagit vid en del av sjukhusets operationer. I dag ska en gallblåsa avlägsnas i en titthålsoperation. Patienten är sövd och tvättad. 

Kirurgen, tre operationssköterskor och en anestesisköterska tar hand om patienten. Buken blåses upp för att dr Rosenberg ska kunna se och komma åt gallblåsan som ska opereras bort. Den visar sig innehålla flera små stenar. Kamera och operationsinstrument förs in via tre hål i buken. Allt går bra och efter en knapp timme sys patienten ihop och förs till uppvakning.
– Vi är det enda sjukhuset på Östafrikas kust med kvalitet som är nära europeisk standard, säger general Yvon le Gulluche, chef för Forces Françaises à Djibouti (FFDJ) Bouffard.

Sjukhuset tar emot de drygt 7 000 franska soldater som finns i landet, samt övriga nationers militär.
– Vår uppgift är att stabilisera patienten för att klara transport till hemlandet. Oftast är det olyckor. Vi har inga fall av tropiska sjukdomsfall som malaria eller kolera, säger han.

Stresståligt

Förra året sattes Bouffards förmåga på prov. Vid oroligheter längs gränsen till Eritrea, skadades 56 soldater ur Djiboutis armé, som togs emot på sjukhuset.
– Det var 48 timmars nonstop arbete. Varenda säng var upptagen, men allt gick väl, säger Yvon Gulluche.

Flera specialister

150 personer, såväl franska doktorer och sjuksköterskor som afrikanska sjukvårdare, jobbar på Bouffardsjukhuset som har 56 vårdplatser. 11 läkare med specialinriktningar som intensivvård, anestesi, kirurgi, ortopedi, hjärtsjukdomar och öron-näsa-hals står till tjänst, även för svensk personal.  Det vanligaste är vård av traumapatienter.

Läkarna tar även, i mån av plats och tid, emot särskilda fall ur lokalbefolkningen.
– Det är en del brännskador som beror på att det eldas med bränsle eftersom många saknar elektricitet. Och så har vi ungefär 600 förlossningar per år. Ungefär en femtedel av våra patienter är fattiga och klarar inte att betala, säger Yvon le Gulluche.