Det första steget i brandvärnsutbildningen påbörjades för nästan en månad sedan. 15 frivilliga soldater i olika ordinarie befattningar har anslutit sig till utbildningen och i fyra steg ska de lära sig brandteori, räddningstaktik, släckteknik, akutsjukvård och materielkunskap. Vid det senaste övningstillfället förevisades brandförloppet i en rumsbrand, och brandvärnet fick öva strålföringsteknik och känna av värmen samt de krav som ställs vid en räddningssituation.
– Jag tycker övningen gick jättebra. Det känns verkligen att man har utvecklats i sin roll som brandvärnssoldat under de här två första stegen. Det ska bli väldigt intressant och lärorikt att få genomföra de kommande stegen och bli en färdigutbildad brandvärnssoldat, säger sergeant Schmidt, ambulanssjukvårdare och frivillig inom brandvärnet.
– Målet med utbildningen är att kunna påbörja fullskalig organiserad räddningsinsats på Camp Victoria, med begränsning för att inte kunna genomföra rökdykning. Insatsen skall därefter kunna tas över av ankommande reguljär räddningsstyrka ur annat förband inom KFOR. Och då ska brandvärnet kunna underställas ankommande räddningsledare, säger brandförman och utbildningsledare kapten Carl-Johan Grönberg.
Alla på campen kan hjälpa till
Fram till våren 2008 så fanns det en svensk reguljär räddningsstyrka, med förmåga att rökdyka, på Camp Victoria. Men denna styrka avvecklades i samband med KS 16:s hemrotation. Missionerna efter det har endast haft en brandförman med uppgift att utbilda och fokusera på brandförebyggande åtgärder och nu även en frivillig brandstyrka.
Alla soldater som bor på Camp Victoria har som lägsta nivå fått utbildning på gemensam brandutrustning som finns så att alla kan hjälpa till vid en olycka.