Det är elever ur årskurs ett som har en vecka i uniform där syftet är att utveckla gruppen och samarbetsförmågan. På nätterna sover de i tält och sitter eldpost, på dagarna gör de mer eller mindre fysiskt och psykiskt jobbiga övningar. Just klass 1A prövar en som kallas ”spindeln” där flera elever ska hålla varsitt snöre. Alla snören är knutna i en liten metallring. Tillsammans, under tystnad, ska gruppen få ringen om en krok för att lyfta en träkloss. Och snabbt ska det gå – grupperna tävlar mot varandra. Sedan görs samma övning igen, med färre i gruppen. Sedan diskuteras skillnaden och hur man gjort för att samarbeta.
– Det blev mer snöre att hålla reda på, men färre personer. Men vi lyckades ganska bra även när vi var fler, säger eleven Martin Svärd.
Han och kamraterna Madeleine Kralmark, Kenny Lundborg och Christoffer Bihon är nöjda med veckan.
– Det är kul att se hur det är i Försvarsmakten, säger Kenny.
– Vi har fått bygga tält, diska, burit vatten… säger Madeleine.
–…och huggit ved, fyller Kenny i.
Alla har de drömmar om en framtid i uniform, utom Christoffer som vill bli civilpolis. Och alla vill de göra värnplikten, även om den skulle försvinna och i stället bli frivillig.
– Då får man testa sig själv och se vad man går för, säger Martin.
– Det är något annorlunda med mycket gemenskap, säger Madeleine.
– Och nya upplevelser, tror Christoffer.
De är även positivt inställda till att ha soldat som yrke.
– Jag är intresserad av det militära överhuvudtaget, säger Madeleine.
– Det är ett jobb där man inte vet vad som väntar, säger Martin.
– Man får uppleva helt nya saker. Särskilt om man åker utomlands. Visst finns det risker, men om man åker gör man det för att hjälpa och då är riskerna en konsekvens man får ta, säger Kenny.
Löjtnant Anders Nilsson är ansvarig för utbildningen under veckan.
– Vi är jätteglada att eleverna kommer hit. Det är ett bra sätt för dem att få en uppfattning om hur det skulle vara att jobba som officer – eller kanske yrkessoldat. Vi har samarbetat länge med Bernadottegymnasiet, och nu ser vi frukterna av det arbetet. Vi har både värnpliktiga som ligger inne och blivande officerare som gått på Bernadottegymnasiet.
Oavsett vad eleverna vill bli är tanken att de ska ha nytta av dagarna på Revinge, där fokus alltså ligger på grupputveckling.
– Vi gör olika samarbetsövningar. Vissa är mer fysiska, andra mer praktiska. Ännu svårare blir det eftersom de lever under fältmässiga förhållanden där många bekvämligheter de är vana vid saknas, säger han.
Förutom Försvarsmakten samarbetar också Bernadottegymnasiet med polisen, tullen, kustbevakningen och räddningstjänsten. Brandmannen Patrik Olsson är också på plats på Revinge. Han jobbar en femtedel av sin arbetstid med Bernadottegymnasiet.
– Ni är fantastiska på det här med samarbete och gruppövningar, säger han.
Han tycker att Bernadottegymnasiet är bra.
– De som vill satsa på ett uniformsyrke får världens chans, säger han.