Ett utbildningsår är snart till ända. Livgardets dragonmusikkårs 14 värnpliktiga musiker har bara veckor kvar av sina elva månaders tjänstgöring. Pågående festkonsertturné är det sista stora framträdande de gör, bortsett från en kyrkokonsert den 6 december.
– Man vet inte hur man kommer att reagera vid muck. Men vi har redan bestämt när vi ska ses. Det blir vid premiären av den beridna vaktparaden i april nästa år, säger Isabella Stattin och Sofia Ewnert.
Då är Sofia kvar. Hon är en av de värnpliktiga som sökte och fick jobb som visstidsanställd musiker i kåren.
– Jag är inte riktigt redo att lämna det här, förklarar hon.
Sedan måste de skynda sig att byta om och packa in all utrustning i bussen.
Tidigare kallades den sista konserten för finalkonsert. I år är den omdöpt till festkonsert.
– Vi vill manifestera att vi nu är spelbara året runt, säger dirigent Gustav Lundström och syftar på det nya personalsystemet med båda anställda och värnpliktiga musiker.
– Det är samtidigt ett sätt för oss att tacka av de värnpliktiga och att fira att säsongen för den beridna vaktparaden är till ända med en stor konsertsatsning på hösten.
Musikaliskt smörgåsbord
Att i stort sett låsa in sig i en vecka och bara träna för en specifik konsert har kåren vanligtvis inte tid till. Därför ser de till att framföra det så många gånger de nu hinner med; i Eskilstuna, Stockholm (15 nov) och i Piteå (19 nov).
Inför ett nästan fullsatt Lokomotivet i Eskilstuna framförde musikkåren allt från (förväntade) marscher till Dolly Parton.
– Vanligtvis burkar man ha ett tema för konserten men det här är egentligen ett klassisk militärmusikprogam – lite av ett smörgåsbord. Det är det som är styrkan med konsertant militärmusik, att man kan röra sig fritt mellan genrerna, säger Gustav Lundström.
Lördagens konsert var den fjärde militärmusikkonserten i Eskilstuna i år. Det är en medveten satsning av staden i samband med dess 350-årsfirande.
– Folk är mycket nöjda och jag tror att ni har skapat ett nytt intresse för militärmusiken också. Konserterna har dragit till sig publik även utifrån, säger Gudrun Nyqvist, koordinator för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Gustav Lundström fyller i:
– Det finns ju en stark militärmusiktradition i regionen från när vi fanns i Strängnäs, säger han.