Ett utmärkt vinterförhållande med 30 centimeter tjock is, fem minusgrader och väl motiverade soldater bäddar för en övning som kan ge livsavgörande erfarenheter i framtiden. Ett av motiven för soldaterna vid 214 kompaniet att bada isvaksbad är just det, hur fungerar kroppen och hjärnan när man hamnar i riktigt kallt vatten? Det andra är, enligt kompanichef Jonas Larsson, att i funktionen fältarbete genomförs mycket av arbetet i och vid vatten och då är det ett plus att ha med denna erfarenhet.
– Visst har känslorna inför övningen varit blandade, en del har varit tystlåtna och fokuserade medan en del varit jättenervösa. Det är inga krav på att soldaterna måste genomföra badet men hitintills är det ingen som valt att avstå, säger Jonas.
Inför badet fick soldaterna en noggrann säkerhetsgenomgång, både på hur kroppen förväntas reagera och på hur övningen ska genomföras.
– Det är viktigt att gå i vaken, inte hoppa, detta för att lindra chocken något, sade övningsledare Tomas Stålhammar inför doppet. Efter att ni tagit er upp, byter ni kläder, tar en liten joggingrunda för att få upp värmen och till sist varm dryck och uppvärmning vid brasan.
Mattias Johnsson, utbildningskoordinator, poängterade att det är här är en övning och beskrev hur de skulle göra om olyckan skulle inträffa på riktigt.
Först ut att testa vaken var befälen, med kompanichefen i täten, vilket soldat Johan Jansson från Göteborg tyckte gav ett bra intryck.
– Det är bra när vi, värnpliktig som befäl, genomför samma saker, menade han.
Det syntes också när de något spända soldaterna andades ut vid synen av att befälen genomförde övningen lugnt och enligt plan.
Inför momentet tänkte Johan att det här kommer att bli jättekallt men försökte nollställa och bara ge sig sjutton på att genomföra det. Hur kändes det då, just där i vattnet?
– Jo, först var det bara stor chock och halvt panik, men som innan var tanken nollställ och börja om. Första känslan av att ha kontroll över situationen var när ispikarna var placerade i händerna och jag började ta mig upp.
Johan, som genomför sin värnplikt i befattning som ingenjörssoldat, tycker att tiden vid förbandet varit bra och har bestämt sig för att söka till Nordic Battlegroup, NBG 11.
I dagarna är det sista ansökningsdagen till NBG 11 och enligt Jonas Larsson som kommer att vara chef ingenjörkompaniet i NBG 11, är det cirka 50 % som sökt utlandstjänst vid hans kompani. Han tillägger att det säkerligen kommer att behöva genomföras kompletterande rekrytering för att få ihop hela förbandet.