När det förra kungliga bröllopet ägde rum, mellan fröken Silvia Sommerlath och kung Carl XVI Gustaf, tjänstgjorde Olle Håkansson på P18 på Gotland. Olle berättar att inget av de förband som då fanns på Gotland skickade trupp, men däremot skulle samtliga regementsfanor representeras vid bröllopet.
– Jag blev tillfrågad om jag som plutonsofficer ville bära P18 regementsfana. Jag tyckte att det kunde vara trevligt och tackade ja. På den tiden hade försvaret egna flygplan så vi packade ihop våra fanor och flög till Bromma, samma dag som bröllopet skulle äga rum, berättar Olle.
Väl framme i Stockholm, hade de först en samling på slottet. Sedan ställde fanborgen, där Olle ingick, upp vid Norrbro där de väntade i timmar innan kortegen med de nygifta passerade. Därefter var det dags för fanborgen att omgruppera till inre Borggården, där de återigen stod i timmar.
Kärleken spirade
– Vi turades om att hålla i fanan, hur länge vi stod där minns jag inte. Min kollega som skulle byta av mig frågade om jag kunde stå en stund till för han hade träffat en kvinnlig polis som han gärna vill lära känna mer. Min kollega dök aldrig upp igen, inte ens när vi flög hem, berättar Olle med ett leende.
Slutligen kom det nygifta kungliga paret ut efter att ha avnjutit bröllopsmiddagen, vinkade och tackade alla som varit där. Direkt efter det kom ceremonimästaren och meddelade att nu var det klart, nu kunde de återgå till förbanden.
– Vi packade ihop våra fanor och tog bussen ut till Bromma igen och flög tillbaka till Gotland. Alla som då medverkat vid bröllopet, fick ett personligt tackbrev från kungaparet, den har jag fortfarande kvar, säger Olle
Skillnader både i planering och säkerhet
Det är lite skillnad då och nu både vad gäller planering för Försvarsmaktens deltagande och säkerheten kring bröllopet.
– Jag kan inte minnas att det var något direkt säkerhetspådrag under bröllopet med nuvarande kungen och drottningen, det var några polismän som höll ordning, berättar Olle.
Inför det här bröllopet
Olle berättar att det känns bra inför högtiden, hans soldater från närskyddskompaniet kommer att ha samma uppgift som de normalt löser. Kompaniet hade genrep den 6 juni med salutskjutning från Skeppsholmen, en av uppgifterna de också har den 19 juni.
– Jag är för vår historia och våra traditioner. För mig är det en ära att få ställa upp, säger Olle. Soldaterna har också utryckt att de känner en stor ära att få ställa upp vid det kungliga bröllopet, avslutar han.