I utkanten av en av Hagshults flygrakor står två stycken kokcontainrar med tillhörande frys-, kyl- och diskutrymmen. Där arbetar några av NBG:s kockar med att laga goda måltider, inte minst för att höja soldaternas stridsvärde. Till deras uppgifter ingår även utspisning, diskning och noggranna hygienrutiner.
– Skillnaden mellan en civil och militär kock är inte stor, upplyser Marcus. Det enda är det tekniska, som att se till att det alltid finns vatten till kökscontainern och diesel till spisen, säger han och pekar mot ett aggregat till höger om grytan.
En chans att utvecklas
Marcus har inte jobbat som civil kock innan, men gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet, samt gjorde sin värnplikt som kock i Skövde på Trängregementet.
– Jag fortsatte efter muck med samma befattning, säger Marcus. Att vara med i NBG känns som en ypperlig chans att utvecklas ännu mera.
Kockarna är i första hand soldater och i andra hand kockar.
– I vanliga fall har vi vita kockkläder, men nu har vi motoroverallen. Det gäller att alltid vara redo, förklarar Marcus.
Kockarna ska vara beredda att slänga ifrån sig sleven och ta sitt vapen när som helst, för att kunna ge sig ut i striden när det behövs.
Snabbt in i eldställning
När grytan står på sjudning runt fyrasnåret, syns ett av kockarnas befäl i dörröppningen. Han förklarar att det är höjd beredskap och att killarna måste göra sig redo för eventuell strid.
– Det vore kul om vi fick komma ut lite, säger Marcus och ler. Vi har aldrig gått i eldställningar under en övning förut.
Någon minut senare kommer ordern om att besätta eldställningar. Killarna springer ut i stridsväst, hjälm och med sitt vapen. Alla kockar ställer upp sig på linje längs med skogskanten och laddar sina vapen. Efter mycket springande ger befälet vidare order om att Marcus måste återgå till koktjänsten. Han tar andfådd av sig hjälmen och sätter på sig sin svarta kockmössa igen, åter i tjänst för att se till att bataljonen får god mat.