Försvarsmakten omstrukturerar nu från ett värnpliktsförsvar till ett insatsförsvar. I och med det kommer rekrytering av soldater kontinuerligt att ske. Anställningarna är tidsbegränsade och när systemet är i full gång kommer 4000 soldater rekryteras årligen. Syftet är att ständigt ha välutbildade förband att sätta in i de konflikter som regering och riksdag beslutar om.
Först ut
Pansarbataljonen är som nämnts först ut i landet med anställda stridsvagnssoldater. Just nu är det en tjej och 16 killar som övas för plutonens arbetsuppgifter som till exempel: skytt, laddare, förare och besättning till Strv 122, stridsfordon 90 och en fordonsbärgare.
Stridsvagnsutbildningen startade i januari 2011 med grundläggande systemkunskap, allt från vapen till säkerhet. Vecka fem ska de vakta slottet i Stockholm, den så kallade Högvakten. Efter det fortsätter utbildningen där målet är att bli en fungerade pluton i ett stridsvagnskompani beredd att göra insats.
– Målet är att soldaterna ska genomföra skarpskjutningar med vagnarna till sommaren, säger dagens övningsledare Martin Wärne, officer vid pansarbataljonen.
Skillnaden från tidigare stridsvagnsutbildning är att officerarna utbildar anställda soldater i stället för värnpliktiga.
– Det är inte så stor skillnad att utbilda soldater. Metodiken är densamma, samma saker ska läras ut. Det som skiljer är ledarskapet. De anställda är nu kollegor med hög motivation. Vad vi som utbildande officerare nu måste tänka extra mycket på är att följa arbetstidslagar och förordningar, säger Martin Wärne.