Mellan den 4 april och 15 april har marinen deltagit i VIKING 11 med personal från Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, Första ubåtsflottiljen, Marinbasen och Amfibieregementet. Personalen från marinen har jobbat i Karlskrona. Många värdefulla erfarenheter har gjorts med hjälp av VIKING 11. Hur ska arbetet ”hemma” fungera när en stor del av personalen befinner sig i andra delar av världen och deltar i internationella insatser? Denna fråga har Viking 11 numera ett bra underlag för att besvara.
Tänk dig ett dataspel där du ingår i en militärstyrkas ledning. Din uppgift är att tillsammans med andra personer i ledningen skapa kontroll i ett land med mycket oroligheter. I landet och till sjöss finns det irreguljära styrkor, pirater, sjöminor, flyktingströmmar och en befolkning som är i behov av mat och vatten. Att lösa en konflikt av denna sort är inte enkelt och det är det inte heller i en verklig situation. Detta är det faktum som deltagarna i VIKING 11 står inför.
Under övningen VIKING 11 finns inga soldater eller sjömän som genomför det du bestämmer att de ska göra. Övningen innefattar i praktiken en serie telefonsamtal, e-post meddelanden, videokonferenser och rollspelade möten. I övningen sänds TV-nyheter, tidningar publicerar artiklar om vad som pågår i övningen, det twittras och skrivs på facebook. Hela övningen är uppbyggd i en låtsasvärld. Det är enkelt att sätta sig in i ”spelet” och stressen från inspelen som uppstår är påtaglig och mycket lik den som uppstår i en realistisk situation. Men de positiva aspekterna överskrider de negativa, VIKING 11 är en mycket rolig och givande övning.
Övningen VIKING 11 är den sjätte i raden av större civil-militära övningar organiserade av Sverige. VIKING 11 samägs av Folke Bernadotteakademin och Försvarsmakten. Det övergripande målet med övningen är att träna civil-militär samverkan och att främja samarbete mellan civila, militära och polisiära aktörer i fredsbevarande operationer.