Öppenhet hemma och borta

I Stockholm Prides debatt- och seminarietält tog Försvarsmakten över befälet under torsdagseftermiddagen. Det som var i fokus under seminariet var öppenhet– både hemma och borta.

Informationsdirektör Erik Lagersten inledde seminariet på Pridefestivalen. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Mikael Wallentin Åström berättade om mängder av situationer där han inte kunnat vara helt öppen om sin läggning.
Mikael Wallentin Åström berättade om mängder av situationer där han inte kunnat vara helt öppen om sin läggning. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Öppenhetens baksida– trakasserier, uppmärksammades av Peter Åkerström.
Öppenhetens baksida– trakasserier, uppmärksammades av Peter Åkerström. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Mikael Wallentin Åström berättade om mängder av situationer där han inte kunnat vara helt öppen om sin läggning. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Öppenhetens baksida– trakasserier, uppmärksammades av Peter Åkerström. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten

Försvarsmaktens seminarium varade en dryg timme och inleddes av informationsdirektören Erik Lagersten.
– Försvarsmakten är nu en arbetsgivare som alla andra i samhället, sade han och syftade på utmaningen som Försvarsmakten står inför med sin nya ”rekryteringsprocess”.
– Därför måste vi stå för öppenhet mot de vi vill rekrytera och de som vi redan har anställda hos oss, fortsatte informationsdirektören.

Sedan tog Mikael Wallentin Åström över ordet. Han har gjort resan från värnpliktig soldat, via värnpliktsrådet, till att för några månader sedan arbeta som public affairs officer i Afghanistan. Mikael berättade om många möten och situationer i uniform då han inte vågat vara helt öppen om sin läggning, även då mötena varit med högt uppsatta inom Försvarsmakten.
– Energin kan läggas på annat, sade han och syftade på energin som krävs då en person inte kan vara sig själv inför andra.

Peter Åkerström fortsatte sedan seminariet och talade om erfarenheter från sin mission i Sarajevo 2002.
– Jag har alltid varit öppen, det är som en personlig självklarhet, berättade Peter. Men, enligt honom har öppenheten ibland en baksida– trakasserier. När han själv hamnade i den situationen under missionen visste han inte riktigt var han skulle vända sig för råd. Till slut tog han kontakt med Försvarsmaktens egna hbt- förening, HoF, homo- bi- och transpersoner inom Försvaret. Föreningen stod för stöttning och råd och blev bra hjälp för honom. I dag, nio år senare, är Peter med i HoF:s styrelse.

Som avslutande ord sammanfattade Mikael Wallentin Åström den nuvarande situationen angående öppenhet för hbt-personer inom organisationen.
– Det är långt kvar, men vi är på god väg inom Försvarsmakten.