Förutom att laga mat på en yta om cirka tre kvadratmeter till 30 personer tre gånger om dagen, skall kocken på en svensk ubåt vara utbildad sjukvårdare och kunna hjälpa till om någon skadar sig.
I programmet ”Nya landgång” följer vi under några dagar kockarna Jimmy och Alexander som tjänstgör på ubåten HMS Halland.
– Jag tyckte det var skitkul! Det var spännande att laga mat i tv, säger korpral Jimmy Mattsson, fartygets förste kock.
Programledaren Anne Lundberg, känd från bland annat ”Antikrundan”, åkte med HMS Halland i några dagar och fick lära sig bo, vistas och laga mat ombord på en ubåt.
– Det var fruktansvärt spännande och oerhört exotiskt att få stiga ned i en ubåt under ytan. Bilden man har av ubåtar kommer ju från filmer så det var kul att få se hur det är på riktigt. Det var ju såklart en stor omställning eftersom det var ganska trångt, mycket ”compact living” och inte minst alla dörrar och luckor som man inte får smälla i, säger Anne Lundberg.
Kockarna på svenska ubåtar arbetar självständigt och får stort ansvar. Det handlar lika mycket om planering av matinköp och livsmedelshygien som att faktiskt laga maten. Det är ett krävande men utvecklande och meriterande yrke.
– Kockarna var superduktiga! Eftersom maten är betydelsefull för trivseln ombord, så är det ju väldigt viktigt att maten är bra och det märktes att kockarna lade ner sin själ i matlagningen, säger Anne Lundberg.
Programmet sänds den 6 september klockan 20:00 på SVT 1.