De lär sig Pansarterrängbil 360

Pansarterrängbil 360 är ett nytt fordon i Försvarsmaktens vagnpark. Fordonet är tillverkat i Finland men med svenska specifikationer. På Försvarsmaktens tekniska skola utbildas just nu sex instruktörer som i sin tur ska utbilda mekanikerna på systemet. Till sin hjälp har de finska experter från tillverkaren Patria.

Från pansarterrängbilens motorrum försöker Johan Jeppson få ut fördelningsväxellådan. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Den nya pansarterrängbilen har en besättning på tre, och har plats för åtta skyttesoldater.
Den nya pansarterrängbilen har en besättning på tre, och har plats för åtta skyttesoldater. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Den nya pansarterrängbilen har en besättning på tre, och har plats för åtta skyttesoldater. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Andre Mare är en av de finska experterna på systemet. Han har hjälpt andra kunder i Finland, Kroatien och Sydafrika tidigare.
– Men de svenska vagnarna är de mest avancerade, berättar han. All den senaste tekniken finns i dem och de har också det klart bästa minskyddet. Trots det är de ändå både snabba och bromsar bra.

Sverige har tidigare köpt pansarterrängbilarna SISU XA-180 och 203 ifrån tillverkaren. Men det är stora skillnader och mycket som är nytt på 360-bilarna.
– Allt är skillnad egentligen, säger en av kursdeltagarna Johan Jeppson från FMTS. Till att börja med är dessa vagnar både större och tyngre. Hjulupphängning, motor och sambandssystem är annorlunda, för att nämna något. Också för brukarna är det skillnader, denna har en bättre skyddsnivå med ett rejält minskydd och bättre komfort tack vare en gashydraulisk fjädring, fortsätter Johan Jeppson.

Utbildningen de går är på sju veckor. Tre av deltagarna kommer från Södra skånska regementet P 7 som är införandeförband av 360-systemet, och tre från FMTS som ansvarar för teknisk utbildning i Försvarsmakten. På den tiden ska de sex blivande instruktörerna få lära sig hela det nya systemet, inklusive en förarutbildning.
– Ja, det är hela systemet, bekräftar Johan Jeppson, förutom vapensystem 01. Det har vi redan utbildning i.

Bra samarbete

Utbildningen och samarbetet med finländarna tycker Johan Jeppson går utmärkt.
– Ja, det är inga bekymmer. Vi kör på engelska och det fungerar jättebra.

Även Andre Mare tycker att samarbetet går utmärkt och gillar att arbeta i Sverige:
– Svenskarna är mycket trevliga att arbeta med. De ställer massor av frågor och är ivriga att lära sig. Och lokalerna och all utrustning ni har här gör det till det bästa stället jag haft förmånen att arbeta på.