– När stora bränder utbryter är det den kommunala räddningstjänsten som har ansvaret. Men utifrån LSO, lagen om skydd mot olyckor, kan en begäran om stöd från Försvarsmakten göras. Även om det inte är Försvarsmaktens huvuduppgift ställer myndigheten upp med allt vi kan och förfogar över, säger Gabor Nagy, flygtaktisk chef.
Och det är på många platser hjälpen har behövts. Försvarsmaktens helikoptrar har haft en hektisk period och bekämpat bränder på en rad platser de gångna veckorna. I torsdags brann det i Rimforsa, utanför Kisa i Östergötland. Veckan dessförinnan på flera platser i Norrland, bland annat i Harads, Klöverträsk, Bredåker, Bodträskfors och Brännberg.
För närvarande rasar en stor skogsbrand i Sala-trakten och där deltar Försvarsmakten i brandbekämpningen med fyra helikoptrar – tre stycken Helikopter 10 (Superpuma) och en Helikopter 16 (Black Hawk). Superpumorna är försedda med så kallade Bambi Buckets eller brandtunnor och bombar elden med vatten. Black Hawk-helikoptern fungerar som ledningshelikopter och kan också användas för transporter och rekognoscering, men även evakuering - något som skedde under dagen när ett antal personer stängdes in av elden men blev upplockade av helikoptern.
En militär luftrumssamordnare från Helikopterflottiljen är utsedd för att koordinera militär och civil flygverksamhet inom området.
– Delar av Helikopterbataljonen arbetar nu i princip dygnet runt för att stödja med resurser till brandbekämpningen. Vi har återkallat personal från semester och kraftsamlar nu vår verksamhet till att leverera effekt med personal och helikoptrar i brandområdet, säger överste Ulf Landgren, chef för Helikopterbataljonen.
Men det är inte bara helikoptrar som Försvarsmakten bidrar med. Ett drygt trettiotal hemvärnssoldater från MRM, militärregion mitt, deltar också i brandbekämpningen i Sala.
Hemvärnet har också ryckt ut den gångna veckan för att hjälpa till att släcka bränder bland annat i Tanum, Falun, Ånge och Örnsköldsvik.