Emma och Hanna Perssons pappa Ulrik ingår i helikopterenheten och de båda tjejerna tog chansen att flyga Helikopter 16 under anhörigdagen. "Det var både kul och spännande, men lite läskigt när det svängde" sa Hanna.
Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten
Maria Johansson förevisar utrustningen för sin lillasyster Karin Johansson.
Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten
Alla som ville fick flyga en 20 minuters svänga över Linköping med Helikopter 16. Det var nog ingen av de anhöriga som tackade nej.
Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten
Det bjöds både på fika och nygrillade hamburgare under dagen.
Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten
− Det är väldigt viktigt att vi lyckas förklara för er vad jag och era anhöriga ska göra och att ni känner en delaktighet i vår uppgift. Vi vill att ni ska känna er trygga i vad som väntar och kommer under dagen visa vår verksamhet och ge er möjlighet att ställa alla de frågor ni vill ställa, sa Torgny Törestrand, chef för helikopterenheten under det inledande informationsmötet.
Fler än 2 400 deltagare från sju olika länder ingår i Nordic Battlegroup som är en del av EU:s krishanteringsförmåga. Inom tio dagar efter ett gemensamt beslut från EU ska styrkan kunna vara på plats i ett krisområde. Helikopterenheten som består av 35 personer och tre Helikopter 16 från andra helikopterskvadronen ingår i den flygande delen (Expeditionary Air Wing) tillsammans med bland annat ett antal Hercules-flygplan, JAS 36 Gripen och finska ambulanshelikoptrar. HU BG15 har som främsta uppgift att flyga trupp och materiel, det vill säga vara en stödjande funktion mot markförbanden så att de kan utföra sitt jobb på bästa sätt.
− Vi är bara en liten del av styrkebidraget men spelar en väldigt viktig roll. Säg att vi skulle bli insatta i Afrika där vägarna är dåliga och i vissa fall obefintliga, då blir helikoptern avgörande för att få in mat, vatten och materiel till våra soldater. Helikopter 16 är en väldigt stark helikopter och därför också mycket lämpad för ändamålet.
Förutom trupp- och materieltransport kommer HU BG15 också ha som uppgift att flyga så kallad casevac, det vill säga sjuktransport från skadeplats till sjukhus.
För att vara väl förberedda inför nästa års beredskap pågår övning och förberedelser för fullt på Helikopterflottiljen i Linköping. Under förra veckan plockades all materiel fram som ska kunna användas av helikopterenheten under insats. Bland annat så har en fälthangar samt en stabsplats bestående av ett antal tält satts upp på området, vilka de anhöriga nu fick en chans att besöka. De anhöriga som var drygt 70 till antalet fick också möjlighet att flyga helikoptersimulator och ta en flygtur med Helikopter 16.
I slutet av november kommer ytterligare en anhörigdag att anordnas, denna gång med representanter från HR-avdelningen på Helikopterflottiljen som kommer att presentera vilket stöd Försvarsmakten kan tillhandahålla innan, under och efter en insats.