Brigadens anfall på östra sidan Vättern inleddes tidigt på söndagsmorgonen, där den lätta bataljonen hade den viktigaste rollen. Bataljonen är ett krigsförband med personal ur två arméförband, Livgardet och Livregementets husarer.
Nyttja helikopterresurser
Luftlandsättningen var en av de största som genomförts på många år, totalt tre skvadroner, cirka 300 soldater ur bataljonen transporterades in med helikopter till ett antal förutbestämda platser på Prästtomta skjutfält.
Syftet med en så stor luftlandsättning var främst att bataljonen skulle få öva det, ett bra tillfälle när det finns stora helikopterresurser. När de tre skvadronerna landat kunde de påbörja att fördröja fiendens framfart i området till dess att brigadanfallet fortsatte med övriga förband.
Vasst motstånd
För motståndet i området runt Motala och Kvarn stod främst 71:a bataljonen från Södra skånska regementet, P 7. I den fiendestyrkan har även soldater ur Amfibieregementet och hemvärnet ingått.
– Vi möter ett riktigt vasst motstånd, 71:a bataljon från P 7 är mycket duktiga och väldigt snabba. När dom jobbar avsuttet tillsammans med sina pansarterrängbilar är dom jobbiga att tas med, då gäller det att vara på tå, säger plutonchef Kristoffer Martens och fortsätter:
– Vi vill ju självklart ha bra motstånd. Det har också varit mycket snabba kast och ändrade planer. Det blir alltid så när det är en tillämpad övning, men under Arméövningen har det varit väldigt påtagligt. Man vet aldrig riktigt vad som kan hända, men det är precis så det ska vara, då lär man sig mycket, avslutar Kristoffer Martens.