Över 200 deltidstjänstgörande soldater och officerare ur tre pansarskyttekompanier har under veckan varit inne på krigsförbandskurs. Efter måndagens inryckning och uthämtning av utrustning och fordon har det varit full fart på utbildningen.
Strid i bebyggelse
Fokus har under veckan legat på strid i bebyggelse, det som övats är bland annat ta, genomsöka och rensa byggnader samt framryckning med stridsfordon och avsutten trupp längs gator. De tre kompanierna har också fått tillbringa en del tid på skjutbanan då alla har fått göra kompetensprov på automatkarbin 5.
– Lite lustigt faktiskt, vi pratade innan veckans övning om att det skulle vara bra om vi fick åka ut på skjutbana någon dag, berättar Johan Lidberg.
Bärgningstjänst och sjukvård
Stab- och trossdelarna vid kompanierna har under veckan kört befattningsträning i olika former.
– De har övat både grunder och fördjupning ibland annat bärgningstjänst och sjukvård. Och på packgruppen som är lite av kompaniets hjärta har det varit full fart med materielhantering av olika slag, berättar kapten Magnus Qvist, kvartermästare på 1921:a pansarskyttekompaniet
Samordning av eld och rörelse
På torsdagen samlades de tre kompanierna för att genomföra ett stort stridsmoment med fokus på samordning av eld och rörelse i området runt Markverkstaden och stridsfordonsgaragen söder om Luleå älv.
– Det här en relativt svår övning men det ger alla enheter bra träning. Här ska två kompanier samordna ett anfall mot ett tredje med allt vad det innebär, samband och samordnade rörelser över en mycket stor yta med vagnar och avsutten skyttetrupp, fortsätter Magnus Qvist.
–Två kompanier, 1921:a och 1922:a fick order att genomföra ett anfall och ta terräng efterhand genom verkstads- och garageområdet. Terrängen försvarades av det tredje kompaniet, 1912:e, där ingick även delar av det blivande brigadspaningskompaniet . Hela anfallet leddes av vår bataljonsstab som i huvudsak bemannats av reservofficerare, berättar Magnus.
Förberedda för ny organisation
– Det som också ökar svårighetsgraden är att vi redan nu stuvat om en hel del i kompanierna, allt inför den kommande organisationen då vi ska sätta upp bataljoner med både stridsfordon 90 och stridsvagn 122, så kallade 122/90-bataljoner, säger Magnus Qvist
Deltidssoldaten Gustaf Möller från Stockholm är förare på stridsfordon 90 men under veckan har han varit hela tiden varit skyttesoldat.
– Det har varit en bra och omväxlande vecka med mycket nytt att lära sig, speciellt för mig som normalt sitter och kör stridsfordon. Framförallt strid i bebyggelse inomhus då vi övade att ta, genomsöka och rensa rum för rum i byggnader.
Omväxling i livet
Gustaf är en av de som varit med sedan kompanierna med deltidtjänstgörande personal sattes upp för ungefär tre år sedan.
– Det bästa med det här är att komma in och träffa polarna då och då under året. Bara att få bryta vardagen med något helt annat är så bra. Civilt har jag har ett skrivbordsjobb på ett telekommunikationsföretag så den här veckan som pansarskyttesoldat ger bra omväxling i livet, avslutar Gustaf Möller.