Försvarsmaktens årsredovisning för 2015 speglar resultaten av satsningar på bland annat repetitionsutbildning, ökat internationellt samarbete, utökad övningsverksamhet och betydande materielleveranser.
– Det gångna året har varit ett riktigt bra verksamhetsår. Den militära förmågan har höjts på flera områden och gör organisationen bättre rustad för att möta ett försämrat säkerhetsläge, konstaterar Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall.
Försvarsmakten har under året utökat övningsverksamheten, bland annat på Gotland. Här har den militära närvaron ökat och arbetet med att etablera en stridsgrupp har inletts. Incidentberedskapen har utökats och anskaffning och underhåll av materiel har påskyndats.
– Den pågående personalförsörjningsreformen bidrar stadigt till att successivt öka krigsförbandens användbarhet, tillgänglighet och flexibilitet. Men det finns utmaningar i försörjningen, främst med tidvis tjänstgörande soldater samt officerare och i att öka andelen kvinnor i de militära personalgrupperna. Detta är frågor som vi arbetar med kontinuerligt, understryker Peter Sandwall.
Övning och samverkan med andra länder och organisationer är också viktiga bidrag till en utvecklad militär förmåga. Samarbetet med försvarsmakterna i USA, Danmark och Polen har fördjupats liksom relationen till Finland som har en särställning bland Sveriges internationella försvarssamarbeten.
Sverige är en efterfrågad aktör i internationella operationer och två exempel från 2015 är Försvarsmaktens deltagande inom FN-insatsen i Mali, Minusma, och i Irak i den multinationella koalitionen mot Daesh.
Med anledning av flyktingmottagandet har Försvarsmakten lämnat stöd till Migrationsverket med såväl boenden som personal. Ytterligare ett exempel på Försvarsmaktens samverkan med civila myndigheter är det samarbete med Polisen som har etablerats under året, bland annat med helikopterberedskap.
– Vi kan konstatera att Försvarsmakten under året har utvecklat den militära förmågan för väpnad strid och arbetat tillsammans med andra för att bidra till en robust krisberedskap. Sammantaget ger resultaten en bra utgångspunkt för den nya försvarsinriktningsperioden, säger Peter Sandwall.