Kadetterna provade sanering

Övningen för specialistofficerskadetterna från Sjöstridsskolan fortsatte under torsdagen den 10 mars. Scenariot var att de tvingats överge sitt fartyg, hade tillbringat natten på land och där fått klara sig bäst de kunde för att under den tidiga morgonen ha blivit utsatta för radioaktivt nedfall. Nu hade saneringsgruppen vid Totalförsvarets skyddscentrum upprättat en saneringsplats för att hjälpa kadetterna bli av med eventuellt nedfall som fastnat på kläderna och på kroppen.

Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. Först borstas personalens ytterplagg av för att få bort så mycket som möjligt av radioaktiva partiklar som kan ha fastnat i plaggens ytskikt.
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. Först borstas personalens ytterplagg av för att få bort så mycket som möjligt av radioaktiva partiklar som kan ha fastnat i plaggens ytskikt.
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. Först borstas personalens ytterplagg av för att få bort så mycket som möjligt av radioaktiva partiklar som kan ha fastnat i plaggens ytskikt. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. Personalen som saneras får hjälp med att ta av sig sina kläder för att inte i onödan flytta runt radioaktiva partiklar bland sina kläder.
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. Personalen som saneras får hjälp med att ta av sig sina kläder för att inte i onödan flytta runt radioaktiva partiklar bland sina kläder. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. En inledande dusch ska spola bort kontaminerade partiklar.
Övning i personsanering orsakat av radioaktivt nedfall. En inledande dusch ska spola bort kontaminerade partiklar. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Alexander Wallin kunde komplettera sin klädsel utomhus denna dag.
Alexander Wallin kunde komplettera sin klädsel utomhus denna dag. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Förste sergeanten André Borgstedt visar en nysanerad grupp den container med saneringsutrustning som utgör hjärtat vid saneringen.
Förste sergeanten André Borgstedt visar en nysanerad grupp den container med saneringsutrustning som utgör hjärtat vid saneringen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Vädret var fantastiskt vackert. Om gårdagen varit grå och fuktig så sågs inget spår av detta denna morgon. Sol och några plusgrader hälsade de övade välkomna till uppgiften att gå igenom en sanering.

Gruppvis kom personalen till platsen. Inledningsvis en ordentlig avborstning av kläderna. Därefter hjälp med att bli av med det man bar för att inte flytta runt kontaminerat material till nya platser på sig själv.En grovdusch följd av en kontrollmätning för att avslutades av en noggrann tvagning av den egna kroppen. Därefter väntade nya kläder i uppvärmt tält. Välordnat och strukturerat med utrustning som verkligen pallar för uppgiften, både avseende vinterväder och högt tryck när det gäller stort antal personer att sanera om det skulle behövas.

– Det var skönt, varmt och intressant, avslutade Alexander Wallin när han summerade övningen samtidigt som han ordnade till sin klädsel.