Den ettåriga utbildningen till jägarsoldat är uppdelad i tre olika skeden, den första är barmarksskedet där grundkursen jägartjänst barmark och patrullutbildning barmark ingår. Det andra skedet är vinterskedet som består av tre delar, grundläggande vinterutbildning, grundkurs jägartjänst vinter och patrullutbildning vinter. Det avslutande skedet är specialistskedet där utbildningen av de specifika befattningar som till exempel sjukvårdare, signalister och skyttar på automatgevär 90 och granatgevär.
Vill bli ännu bättre
Henrik Wiklund gjorde värnplikten på Luftstridsskolan 2010-2011 och har därefter studerat på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
– Under studietiden tjänstgjorde jag som deltidssoldat på Livgardet men efter fyra års studier kände jag att jag vill ta ett uppehåll och satsa fullt ut på soldatyrket. Jag kände att jag ville bli ännu bättre som soldat och jag har alltid haft siktet mot jägartjänsten och jägarbataljonen i Arvidsjaur, berättar Henrik.
Utbildningen är krävande och har haft sina toppar och dalar men den är verkligen en bra, jag aldrig ångrat att jag sökte. Det viktigaste är gruppdynamiken som byggs upp, jägarförband agerar ju i små enheter långt från infrastruktur och i extrema väder- och miljöförhållanden. Då är det viktigt att alla stöttar och peppar sina kamrater när det går tungt för att gruppen ska lyckas, fortsätter Henrik.
Samtidigt som den grundläggande utbildningen till jägarsoldat genomförs en grundläggande utbildning till förstärkningssoldat. Den utbildningen är inte lika fysiskt krävande utan är mer uppbyggd på de specifika befattningarna inom samband, ledning och transport.
"Helt suveränt"
Ingrid Lundqvist från Stockholm är en av tre tjejer som utbildar sig till förstärkningssoldat på jägarbataljonen.
– Det här är helt suveränt, man lär sig massor och inser att man klarar så mycket mer än man tror. Jag har definitivt inte ångrat att jag tog den här chansen, det är mycket bra utbildning som många skulle behöva gå. Men man måste också veta att trots att vi har lägre fysiska krav än de som utbildar sig till jägarsoldat är det ingen utbildning man bara kan glida igenom. Som förstärkningssoldat har vi ändå något högre krav än många andra soldatbefattningar, berättar Ingrid.
– Man får också lära sig så mycket som man även har nytta av civilt och som man aldrig skulle ha kommit i kontakt med om man inte gått utbildningen. Några exempel är orientering och kartskunskap, köra snöskoter, skidåkning med allt vad det innebär med vallning och allt, dessutom får man göra allt på betald arbetstid. Det är ju fantastiskt bara att få träna på arbetstid, verkligen en förmån som heter duga.
"Stora framsteg på kort tid"
Förste sergeant Henrik Ehrenfeldt är en av instruktörerna på jägarbataljonen som nu håller i utbildningen i strid i bebyggelse.
– Vi har inlett med teoretiska genomgångar, sen körde vi torrövningar hur man rör sig ibland byggnader och inne i byggnader. Nu är vi igång med inbrytning och hur man tar och rensar rum för rum. Vi har bara två dygn till förfogande för det här men aspiranterna är riktigt duktiga. De gör stora framsteg på kort tid, det syns att det här är blivande soldater som verkligen har den rätta viljan, säger Henrik.
De blivande jägar- och förstärkningssoldaterna närmar sig slutet av vinterutbildningsperioden. Den avslutas med fjällutbildning i Kebnekaiseområdet. Efter vinterutbildningsskedet väntar befattningsutbildningarna innan det är dags för slutövningen i juni.
Verkar det här intressant? Det finns fortfarande platser kvar på befattningsutbildningen som startar i augusti:
Jägarbataljon söker soldater som har genomfört GMU, till befattningsutbildning mot jägarsoldat eller förstärkningssoldat med start den 1 augusti. Utbildningen omfattar de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna verka i befattning vid bataljonen.
Före antagning till befattningsutbildningen sker en kompletterande prövning under vecka 24 där den sökande genomför olika fysiska tester och intervjuer.
Läs mer om utbildningen.