Utbildningen som pågår i sex veckor syftar till att ge de befäl som inte har spanings- eller jägarbakgrund en grundläggande utbildning i spaningstjänst. Detta inför deras kommande utbildning av blivande spanare.
– I utbildningen deltar även soldater och officerare ur pansarbataljonens spaningspluton. Det gör vi att för att få en enhetlig syn på spaningstjänsten Vi började onsdagen den 18 maj, under den första fem dagarna har vi kört en hel del materieltjänst som packning och handhavande av grupputrustning. Vi har också haft en del sambandstjänst och mycket fysisk träning, berättar kapten Peter Akusjärvi, utbildningsansvarig.
Stridsfordon 90, bandvagnar och obemannade luftfarkoster
I det nya brigadspaningskompaniet ingår bandgående fordonsresurser i form av stridsfordon 90, bärgare och bandvagn 410. Kompaniet kommer också att ha så kallade SUAV som är en engelsk benämning och betyder Small Unmanned Aerial Vehicle. På svenska "liten obemannad luftfarkost". Det ultralätta spaningsflygplanets kameror ger värdefull och potentiellt livsviktig information till medarbetarna på marken.
Förste sergeant Erik Molin är en av de officerare som kommer att jobba på det nya brigadspaningskompaniet.
– Jag har varit fyra år på ett av våra pansarskyttekompanier där det mesta kretsar runt stridsfordon 90. Så det här känns som en riktigt bra utmaning och perfekt kombination av spaningstjänst i och stridsfordonstjänst, berättar Erik.
Spaningsövning
Under tisdagen stod grunder i patrulltjänst på schemat. Deltagarna övade förflyttning under spaningsuppdrag i terrängen, åtgärder vid vägövergång, åtgärder i samband med raster och korta stopp.
– Nu på torsdag-fredag väntar en lite tuffare utmaning, då genomför vi en spaningsövning, man kan säga att det är ett soldatprov för spaningssoldater. Det innefattar bland annat sambandstjänst, kompetensprov skjutning, fälttest, sjukvårdsmoment, orientering och som avslutning blir det en snabbmarsch på 20 kilometer med vapen och stridsutrustning, berättar Peter Akusjärvi.
– Det är en fysiskt krävande utbildning, men väldigt nyttig, säger förste sergeant Lovisa Berg Nilsson som till vardags arbetar som underrättelseofficer på bataljonsstaben.
– Jag kommer inte att ingå brigadspaningskompaniet men eftersom jag ger order och uppgifter till bataljonens spaningspluton går jag utbildningen. Det gör att jag får bättre förståelse för spaningstjänsten och så utvecklar det mig i min roll underrättelseofficer, fortsätter hon.
"Lodjuret"
Efter spaningsövningen fortsätter utbildningen bland annat med grunder och metoder i spaningstjänst, spaningsuppgifter i grupp och stridsfordonstjänst i pluton. Kursen avslutas med "Lodjuret", en sex dygns spaningsövning följt av vård och utvärdering.
– Det är mycket utmanande och inspirerande att vi nu får möjlighet att bygga upp befälslagets kunskaper i spaningstjänst. Vi vill ju vara väl rustade för att ta emot soldaterna till befattningsutbildningen som inleds i höst. Det är ju de soldater som börjar sin grundutbildning i juni och sedan ska blir grunden i kompaniet, avslutar kompanichefen Ola Carlsson.