Vid Markstridsskolan finns en rad olika simulatorsystem och träningsanläggningar som används för att träna individer och förband så realistiskt som det bara är möjligt utan att faktiskt kriga på riktigt. En av dem är den så kallade stridsträningsanläggningen (STA) som väldigt frekvent används för att ta in underlag för utvärdering i samband med arméns övningar runt om i landet.
— Med hjälp av vår utrustning spelar vi in allt som görs ute på övningsfältet och kan samla ihop det till utmärkta underlag för utvärdering, berättar Stefan Andersson som är chef över anläggningen. Vi kan sätta modem på både soldater och fordon och följa deras rörelser, se hur de agerar och se när de blir utslagna. Man kan inte fuska med det här, gör man fel så syns det och du får ta konsekvenserna av det, fortsätter han.
Systemet består av en till två mobila centraler där analysarbetet utgår ifrån. Sensorerna placeras ut på fordonen och även som västar på soldaterna Det kompletteras med fysisk uppföljning ute i terrängen och med foto och film. Allt sammanställs sedan till ett underlag som kan användas för att utvärdera beslut och agerande. Ett system av den här sorten medger en väldigt tydlig uppföljning baserad på fakta som systemet har spelat in.
— Vi i Sverige var först ut i världen med att tänka i det här banorna och att jobba med simulatorer på det här sättet, berättar Stefan. Vi fortsätter att ligga på framkant och moderniserar framöver systemet för att kunna vara ännu mer spetsiga i vårt underlag.
Anläggningen är ianspråktagen i de flesta av arméns större övningar, och mycket uppskattad av förbanden. Senast var de med under Våreld som genomfördes i Skövde 24-30 maj i år, där fokus låg på att följa upp och utveckla bataljonernas förmåga