Inom Försvarsmakten finns en anställningsform som går ut på att individen först gör sin grundutbildning till en befattning och därefter går ut till det civila arbetslivet eller studier. Individen får en anställning i Försvarsmakten där hon eller han tjänstgör från några dagar och upp till några veckor varje år. Anställningsformen kallas tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman, även kallad deltidssoldat.
Alexander Grennard var soldat på heltid på Livgardet i Stockholm men ville gå vidare:
− När jag sa upp mig ville jag ändå vara kvar i det här. När möjligheten till en tjänst som deltidssoldat kom upp så tog jag den, det passade mig bra.
Alexander har även erfarenhet från en tjänstgöringsperiod i insatsen i Afghanistan. Nu arbetar han som konsult på bemanningsföretaget Military Works.
Så vad säger arbetsgivarna som rätt som det är ska låna ut sin personal till Försvarsmakten?
− Det är klart att det är intressant. Vi har en stor rekryteringsutmaning ute i kommuner och landsting där det väntas stora pensionsavgångar, säger Sophie Thörne, enhetschef för avdelningen för arbetspolitik vid Sveriges Kommuner och Landsting.
ICA är en annan stor arbetsgivare med butiker i 285 kommuner, samt verksamhet inom logistik, bank och serviceverksamhet.
− Vi jobbar i stort sett dygnet runt, året runt, så vissa likheter med Försvarsmakten finns det. När vi anställer en person så försöker vi alltid se nästa steg för den individen från början. Har han eller hon ett engagemang i Försvarsmakten så tar vi ju med det också, säger Birgitta Roos, diversity & talent management på ICA.
Men är en ICA-handlare villig att släppa en anställd under, låt oss säga, tre veckor för en övning?
− När jag pratar med mina kollegor ute i butikerna så säger de att det inte är ett problem. Det är ju planerat i förväg.
Linnea Norrman studerar numera systemvetenskap på Stockholms universitet, och är samtidigt anställd på Norrbottens regemente, I 19.
− Jag är lite orolig för att tjänstgöringen ska krocka med mina tentor, men hittills har det gått bra. Och det är roligt att träffa kamraterna i plutonen igen när det är dags för tjänstgöring. Det blir lite som en klassåterträff.