Försvarsmaktens grundutbildning inleds med en tre månader lång grundläggande militär utbildning, GMU. Därefter utbildar man sig mot den befattning man har sökt. De rekryter som nu börjat ska bli specialister och gruppbefäl som ska hjälpa till med att utbilda de rekryter som börjar i augusti.
Första dagarna på grundutbildningen handlar det om att hämta ut och bekanta sig med sin utrustning, att lära sig passa tider, att klä sig rätt och att vara noggrann med detaljer som att fickor ska vara stängda. Det handlar också om att lära sig ta ansvar för sig själv och för andra, och att hjälpa varandra.
– Det går bra för den här gruppen. Jag tycker att de är väldigt motiverade och vill mycket. Det kanske är för att de faktiskt skrivit på för 11 månader, säger fanjunkare Anna Johansson som normalt arbetar på ett pansarskyttekompani, men som nu hjälper till med grundutbildningen under några sommarveckor.
Mynning, finger, säkring
Redan första veckan påbörjas vapenutbildningen. Fanjunkare Carl Ekström håller i dagens moment.
– Jag går igenom säkerhet kopplat till vapen idag. Jag tar bland annat upp de fyra grundläggande säkerhetsreglerna; att hantera alla vapen som om de vore laddade, att inte rikta mynningen mot någonting som du inte ska bekämpa, att hålla fingret borta från avtryckaren till dess att du ska bekämpa någonting och att ha koll på vad som är ditt mål och vad som är framför och bakom målet.
Det är mycket nytt för de flesta och de grundläggande säkerhetsinstruktionerna kommer att repeteras många gånger så att det sitter i ryggmärgen. Som stöd för inlärningen finns en minnesregel: Mynning, finger, säkring.
– Men jag tycker att de är relativt lättlärda trots den höga stressen. Vi försöker hålla en röd tråd i utbildningen, som har ett delvis nytt upplägg. Det är faktiskt första kullen som utbildas enligt Markstridsskolans nya övningsförteckning, säger Carl Ekström.
Ville ha en utmaning
Sabina Claesson, 21 år från Göteborg utbildar sig till sjukvårdssoldat.
– Jag sökte mig norrut. Jag ville ha utmaningen att göra grundutbildningen långt hemifrån. Hittills är det roligt, men det är ett högt tempo. Vapenutbildningen är jättekul, men också jättesvårt eftersom jag aldrig hållt i ett vapen innan.
Sabina har bland annat läst genuskunskap på universitetet innan hon började grundutbildningen.
– Det kanske passar bra eftersom jag är ensam tjej här på utbildningen, säger hon och skrattar.
Carl Lundborg, 21 år och från Stockholm utbildar sig till spaningssoldat.
– Jag ville egentligen bli jägare, men kunde inte på grund av en axelskada. Jag ville ändå ha något utmanande och då rekommenderade de det här. Jag har inget emot att det var långt norrut.
– Det är väldigt bra så här långt. Jag var med på introduktionsträffen och det var bra, då är man lite van med allt när man börjar. Vi har en väldigt bra gemenskap på vårt logement redan och börjar lära känna varandra i hela gruppen också. Jag vill gärna fortsätta inom Försvarsmakten, om inte på heltid så i alla fall på deltid.
Tydliga instruktioner
Den korta rasten är slut och det är dags för ännu en drill. Fanjunkare Ekströms instruktioner är tydliga.
"Patron ur. Kommandot repeteras. Gör det"
Rekryterna upprepar unisont "Patron ur".
Fanjunkare Ekström fortsätter "Kontrollera att vapnet är säkrat genom att se och känna. Gör det". Rekryterna kontrollerar sina vapen.
När det är dags för nästa moment ställer fanjunkaren en fråga. "Har ni roligt?"
"Ja, fanjunkare"
"Och när man har roligt så är man avslappnad, eller hur?"
Carl förklarar att det är bättre om man är avslappnad. Då är det lättare att hålla vapnet i ofarlig riktning även om man rör på sig.
Efter en lång förmiddag med många övningar är det dags för lunch. Under eftermiddagen fortsätter vapenutbildningen och sedan kommer många fler tillfällen för de nya rekryterna att lära sig hantera sitt vapen på ett säkert sätt.