I marinen finns ett antal fartyg som likt HMS Pelikanen utför undervattensarbeten. En del av dessa fartyg har inte samma förmåga till självsanering som exempelvis Visbykorvetterna har. Här får man bland annat handgripligen gå ut och tvätta alla ytor som kan ha kontaminerats av det skadliga ämnet. Sannolikheten för att fartyget ska råka ut för ett händelseförlopp motsvarande det under övningen är inte så stor. Men risken finns och det räcker för att det ska vara aktuellt att öva. En av nyttorna med momentet är att besättningen på fartyget får en förbättrad instruktion för hur de själva ska agera ombord. En annan är att CBRN-kompaniet som utför själva saneringen får möjlighet att öva under andra förutsättningar, i detta fall med marinen, något man inte gjort särskilt ofta.
Kompaniet tillhör Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC och har materiel, funktioner och kompetenser för att klara en mängd av uppgifter som kan dyka upp i en CBRN-situation.
– Det är roligt att få göra det här, att få chans att sprida kunskapen eftersom vi skapar en saneringsinstruktion i samband med arbetet. Det är också viktigt för oss att öva på olika typer av objekt då vi lär oss vad som är känsligt och inte, säger Axel Boatright, instruktör under momentet.
– Vi övar vanligen mest med armén så detta är ett ovärderligt övningsmoment för oss som vi hoppas ska vara början på ett större samarbete mellan SkyddC och marinen, säger Henrik Larsson som varit övningsledare och noga iakttagit sanerarnas arbete.
Scenariot gick ut på att en sjöman blev kontaminerad av ett okänt ämne. Ämnet fanns i en behållare som följt med undervattensfarkosten upp på däck. När han undersökte behållaren fick han lite av innehållet på sina händer som efter en tid började rodna. Han drabbades också av kräkningar. Besättningen började då misstänka att det rörde sig om någon form av kemiskt stridsmedel och kontaktade sin närmsta högre chef för att begära hjälp.
Fartyget blev anvisade en kaj att förtöja vid och var noga med att förtöja så att vinden skulle ligga på från rätt vinkel för att undvika ytterligare kontaminering. CBRN-kompaniet kom snabbt på plats och kunde påbörja saneringsarbetet. Det första man gjorde var att konstatera vilket ämne det rörde sig om och sedan snabbt ta hand om och sanera den skadade. När det var gjort och inga fler ombord bedömdes vara i behov av sanering var det fartygets tur. CBRN-kompaniet är inte de enda som kan stödja vid den här typen av händelse, även Räddningstjänsten klarar av att hantera en liknande situation.
– Det är otroligt nyttigt att öva försvarsgemensamt som vi har gjort nu. Vi är glada för att vi fick möjlighet att vara med på detta moment och att ha fått en insikt i hur stödet fungerar och vilken kapacitet de har, säger Björn Petersson fartygschef.