– Det har jättestor betydelse att verkligen vara på plats där det hände, konstaterar kadett Frida Enberg, som tillsammans med sin kurskamrat Daniel Andersson lotsat resten av plutonen genom händelserna i Stupni Do. Vi har bokstavligen just följt i de svenska FN-soldaternas fotspår på väg upp till byn. Vi har stått på exakt samma platser som de och fördjupat oss i de utmaningar de fick hantera när de först blev stoppade i vägspärrar, men till sist nådde byn och möttes av all fruktansvärd död och förödelse som de haft aningar om i flera dagar utan att få tillträde till platsen.
– Det är väldigt konkret och känslomässigt kraftfullt, intygar Daniel. Det är lätt att känna både ilska, sorg och uppgivenhet, men också stolthet över att de svenska soldaterna var så beslutsamma och trogna sin uppgift och faktiskt löste sådant som andra inte lyckades med. De gjorde verkligen skillnad i det område de hade ansvar för.
Reflektion över yrkesrollen under syntes av ämnen
Under en vecka studerar nästan 100 blivande specialistofficerare kriget i Bosnien ur alla tänkbara synvinklar med utgångspunkt i sin kommande yrkesroll.
– Övningens syfte är bland annat att förbereda kadetterna för de komplexa miljöer och situationer som en medarbetare och chef i Försvarsmakten kan ställas inför, förklarar övningsledare Patrik Rydell, MHS H. Det handlar också om att väva samman de kunskaper kadetterna fått tidigare under hösten när de studerat ämnena ledarskap, pedagogik, taktik, folkrätt och säkerhetspolitik till en helhet.
Ansvar för eget och andras lärande
Parallellt med ämnesstudierna har noggranna förberedelser pågått i en dryg månad före resan. Kadetterna har förberett 19 olika stationer där de lotsar sina kurskamrater genom krigets händelser inom fyra olika huvudteman – den nästan fyra år långa belägringen av Sarajevo, den första nordiska Bosnienbataljonens (BA 01) insatser i kriget, folkmorden i Srebrenica och striderna om staden Mostar.
– Vi har läst litteratur, studerat kartor och bilder, sökt information på internet, och inte minst haft möjlighet att prata med ögonvittnen, berättar kadett Daniel Andersson, som tillsammans med Frida Enberg pratat med två av svenskarna i BA01 som nådde byn Stupni Do.
– Jag är riktigt stolt över hur mina kurskamrater har tagit sig an uppgiften, berättar Frida Enberg. Alla har gått in i sin roll med stor inlevelse och verkligen strävat efter att förklara och få oss att förstå och reflektera över vad som hänt!
När allt ställs på sin spets
Kadett Linus Alburg har valt att fördjupa sig i efterspelet till folkmorden i Srebrenica och arbetet i krigsförbrytartribunalen i Haag. Han visar bilder på de politiska och militära ledarna under rättsprocessen, men också bilden på den enda soldaten som ställts till svars och dömts– soldaten som, enligt egen utsaga, lydde order för att själv få behålla livet och fortsätta finnas för sin familj. Linus uppmanar sina kurskamrater att fundera över vilka människor som genomför folkmord, och hur ledarskapet fungerade i Srebrenica. Kan svenska soldater begå folkmord? Frågorna hänger tungt i luften, och de obehagliga svaren sitter ganska långt inne.
– Vi vill gärna att förövarna ska vara omänskliga monster, en annan typ av människa, men så är det förmodligen inte, konstaterar han. Man blir ödmjuk inför uppgiften när man förstår mer om de mekanismer som styr människor och konfliktens olika nivåer och komplexitet. Nästa gång kanske det är vi som står mellan barbari och någon form av moral.
Stärkt i yrkesvalet
Under veckan reser kadetterna genom landet som både bjuder på storslagna naturvyer, en blandning av nya och skottskadade byggnader, och en befolkning som till stor del fortfarande bär med sig kriget på olika sätt. Det finns många tillfällen att reflektera över det egna yrkesvalet och vad det kan innebära när allt ställs på sin spets.
– Det går inte att skjuta kriget ifrån sig för att det avslutades för mer än 20 år sen, sammanfattar Frida Enberg. Det som hände här händer just nu, fast i andra delar av världen. Jag känner bara ännu starkare att jag vill göra skillnad och hjälpa andra människor!