Under september månad år 2017, är det dags för samtliga stridskrafter och mer än 19 000 kvinnor och män, varav en fjärdedel från Hemvärnet att delta i Försvarsmaktsövningen AURORA 17. Senast Försvarsmakten genomförde en liknande övning av den här digniteten var på 1990-talet och då med ett värnpliktsförsvar. Mycket har utvecklats sedan den förra stora övningen. Både Försvarsmakten såväl som samhället ser annorlunda ut i dag, inte minst har omvärdsläget förändrats och blivit betydligt mer allvarligt.
AURORA 17 berör hela samhället
Syftet med övningen är att samöva stridskrafterna och öka Sveriges militära förmåga, bygga ett starkare försvar med förmågan att möta ett väpnat angrepp mot vår nation. Försvarsmakten står inte ensam, för att öka förmågan i totalförsvar har myndigheter med totalförsvarsuppgifter bjudits in för att delta på övningen. Intresset från andra myndigheter är mycket stort, det är positivt, tillsammans blir vi än starkare och bättre. Att kunna möta alla typer av hot, kränkningar eller angrepp mot Sverige berör alla funktioner i samhället. Försvarsmaktsövningen är därför nödvändig för att Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter gemensamt ska utveckla sina olika förmågor och kunna värna om vårt territorium och våra värden.
Kontakt med markägare
AURORA 17 kommer att bedrivas i stort sett runt hela Sverige med stort fokus i Göteborg, Stockholm, Mälardalen samt på och omkring Gotland. Gotland är ett militärstrategiskt mycket viktigt område och för att öka förmågan att försvara Gotland kommer stora delar av övningen att genomföras där. Förband ur samtliga försvarsgrenar kommer att vara grupperade på Gotland och där tillsammans med civila myndigheter öva olika förmågor. Det är viktigt att kunna öva i alla typer av terräng vilket innebär att Försvarmakten kommer att behöva öva på privat mark. Redan i dag har fler hundra privata markägare på Gotland därför kontaktats av Försvarsmakten. Även om markägare ställer sig positiva i alla lägen, är det inte alls säkert att övning kommer att ske på den marken. Syftet med ett tillstånd från markägare är att ha full handlingsfrihet med att öva förbanden i olika terränger och miljöer.
– Försvarsmaktsövningen är mycket viktig för både Försvarsmaktens såväl som totalförsvarets utveckling att kunna möta de olika påfrestningar vårt samhälle kan komma att utsättas för. Omvärldsläget har förändrats och Försvarsmakten måste med alla medel bidra till att skapa stabilitet och säkerhet i vårt närområde. Övningen kommer att märkas på Gotland då förband från alla försvarsgrenar kommer att öva på ön. Jag som ansvarig övningsledare för momenten på Gotland, ser det som mycket viktigt att hålla boende informerade om verksamheten. Planeringsarbetet är i full gång, det märks bland annat av att kontakter med markägare har tagits och dialoger förs med olika myndigheter på Gotland. Jag tillsammans med mina kollegor från Amfibieregementet, men också från de andra vapenslagen samt våra civila myndigheter ser mycket fram emot att öva på Gotland nästa år. Tillsammans bygger vi ett starkare försvar, sa överste Peder Ohlsson, chef för Amfibieregementet tillika övningsledare på Gotland