De flesta svenskar som besökt högvaktsavlösningen har mest troligt gjort det sommartid. Men slotten ska självklart även bevakas övrig tid på året, oavsett väder. I kylan och snålblåsten vid slottsbacken står hemvärnsmannen Patric Hagstedt från Örnsköldsvik. Han har varit med i Hemvärnet i tjugo år och gör nu gör sin tionde högvakt, den här gången vid Stockholms slott.
- Jag har fortfarande några kvar för att slå farsan som har gjort fjorton. Det är dock första gången jag går den här tiden på året, tidigare har det bara varit på sommaren. Det är roligt att prova på det också även om det är betydligt kallare nu. Men det är bara att klä sig ordentligt och bita ihop.
Vad är det då som gör att man går högvakt tio gånger?
- Kamratskapen. Det är ett jättebra och härligt gäng.
Löjtnanten Lars-Göran Sjödin, ur Hemvärnets Ångermanlandsbataljon, är en av vaktcheferna vid Stockholms slott. Och efter att styrkan gått av summerar han nöjt insatsen.
- Det har gått mycket bra, framför allt med tanke på att vi bara har övat två och en halv dag med hel styrka. Många har gått förut, fast då i sommarvärme. Så här i vintertid blir det en helt annan upplevelse, men de har löst det också. Det här är en rolig upplevelse för soldaterna, inte minst för de som inte gått innan.
Mycket turister trots årstiden
Trots kylan är det en hel del turister som besöker slotten. Längs den norra och den östra sidan av Stockholms slott står en lång rad turistbussar och många passar givetvis på att få en bild av både slott och högvaktsoldater. Under den stora vaktavlösningen på yttre borggården fanns några hundra i publiken.
- Man känner sig nästan som ett djur på Skansen, men det är bara kul, säger Mathias Jonsson från 153:e bevakningskompaniet ur Ångermanlandsbataljonen.
”Vi är väl förberedda”
Efter vaktavlösningen på Stockholms slott tog så Norrbottens pansarbataljon över bevakningen medan personalen ur Hemvärnet och Frivilligkårerna rullade hemåt. På post vid slottsbacken står stridsvagnsföraren Henrik Karlsson som gör sin första högvakt. Nu ska han och de övriga vakta slottet i en dryg vecka innan nästa styrka från pansarbataljonen löser av.
- Vi har övat lite över två veckor så vi var väl förberedda, och vaktavlösningen gick mycket bra. Lite nervöst i början bara men det gick snabbt över. Det här blir nog en upplevelse att ta med sig i livet.
Jägare säkrar Drottningholms slott
På Drottningholms slott tog Arméns jägarbataljon över vakten från hemvärnsstyrkorna från Västernorrland. På grund av den omfattande julmarknaden på slottet genomfördes ingen ceremoniell vaktavlösning. Det sker däremot om en dryg vecka då nästa styrka från jägarbataljonen löser av sina kollegor.
Rikard Adamsson är en av de rekryter som nu genomför sin grundutbildning till jägare vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och precis som för de övriga rekryterna i högvaktsstyrkan är det, av förklarliga skäl, första gången han går.
- Även om det inte var högvakt man tänkte på när man sökte till jägarbataljonen så tycker jag att det ska bli kul. Det är bara att fokusera på uppgiften. Sen är det ju en ära att få vakta kungen också.
Vill du också vara med?
Sök till Hemvärnets Medelpads- eller Ångermanlandsbataljon, Norrbottens pansarbataljon eller Arméns jägarbataljon.
Utbildningsstarter maj, juni, juli och augusti.
Registrera dig på ”Mitt Försvarsmakten”