Projektet drivs av Försvarsmaktens vinterenhet med stöd av Markstridsskolan, MSS. Tanken är att mallen för att utvärdera vinterförmåga ska implementeras i evalueringsverktyget MARTA, som betyder Militär analysmetod för reliabla taktiska värderingar. Med hjälp av MARTA bedömer man de sex grundläggande förmågor ett förband ska ha - uthållighet, skydd, rörlighet, underrättelser, ledning och verkan. Och nu ska alltså vinterförmåga läggas till.
Mallen testas
Under övningen arbetar en grupp på sex personer från vinterenheten med värderingen, som görs genom observationer och frågor till förbanden. Observatörerna matar sedan in svaren på kryssfrågorna i mallen med hjälp av en handdator. Vinterenheten utgår från mallen för mekaniserad bataljon som finns i MARTA och frågorna som läggs till ska bidra till att värdera vinterförmåga på ett objektivt och strukturerat sätt.
– Under övningen testar vi i första hand hur vår mall fungerar, men vi kommer också att dela med oss av erfarenheterna till förbanden, säger Per Nilsson, utvecklingsofficer vid vinterenheten och en av de ansvariga för att ta fram den nya mallen.
– Genom mallen kan vi hjälpa förbandet genom att visa på vad de är bra på och vad de behöver utveckla. Vi kan också hitta brister i organisationen, vad det är som inte hänger ihop. Vi ser om förbandet agerar efter reglementen och anvisningar och om de har rätt utrustning. Vi kan också identifiera tillfällen där reglementen krockar, till exempel ska TOLO genomföras med skyddskläder som innefattar gummistövlar, vilka inte är tillräckligt varma om det är ordentligt kallt, förklarar Jesper Kallin.
Nästa steg
– Nu ska vi sammanställa alla observatörers svar till ett gemensamt resultat. Bataljons- och kompaniledning på de förband vi besökt nu under övningen kommer att få en skriftlig sammanställning. Dessutom kommer resultatet att presenteras för en större grupp när personal från Stridsträningsanläggningen, STA, har utvärdering med bataljonen i slutet av övningen, säger Per Nilsson.
– Det här är ju ett projekt. Nu ska vi återmata våra erfarenheter under Vintersol för att utveckla mallen ytterligare och sedan kommer vi att behöva testa den på fler vinterövningar innan den är klar, säger utvecklingsofficer Robert Nilsson vid vinterenheten.