Att soldater skadas under strid är inte en fråga om att det kan hända, utan snarare när. Inövade rutiner i alla led krävs för att den skadade soldatens liv ska gå att rädda. Under lördagen den 25 mars övades sjukvårdskedjan på Artilleribataljonen.
Inledande omhändertagande
Den inledande tiden är avgörande, den skadade kan förblöda på bara några minuter. När hjälp är på plats i form av två soldater ur plutonen så påbörjar de kamrathjälp direkt. Mycket sitter i ryggmärgen från Försvarsmaktens grundläggande sjukvårdsutbildning.
– Jag sätter tourniquet! säger kollegan samtidigt som han börjar applicera ett avsnörande förband runt sin skadade kamrats lårben.
Nu börjar utmaningen. Den skadade soldaten måste transporteras tillbaka till återsamlingsplatsen. Soldaterna bygger ihop en bår för att kunna bära den skadade soldaten. En fysiskt påfrestande uppgift i den blöta djupsnön.
Vid återsamlingsplatsen har gruppens stridssjukvårdare fått vetskap om skadan och tar där över omhändertagandet. Blödningen är stoppad, men kylan är en lika stor fiende. Stridssjukvårdaren sveper ett täcke om patienten och fortsätter vårda den skadade.
Öva hela kedjan
Det dröjer inte länge innan bataljonens sjukvårdsgrupp ansluter till skadeplatsen. Sjukvårdarna färdas i en pansarterrängbil som fungerar som bataljonens ambulans. Sjukvårdsgruppen får snabbt en orientering om läget och fortsätter omhändertagandet.
– Det vi har övat idag är ett sjukvårdsmoment med syfte att sätta hela sjukvårdskedjan på prov. Från soldat, stridssjukvårdare, sjukvårdsgrupp och till nästa instans. Det är också viktigt att sambandstjänsten fungerar vid sådana här händelser, säger Sakarias Berg, övningsledare.
Sjukvårdspersonal, alltid redo för skarp tjänst
Sjukvårdsgruppens vagnchef heter Lucas Peterson. Han genomförde den grundläggande militära utbildningen 2015 och bytte befattning till sjukvårdare förra året. Han uppskattar sjukvårdstjänsten mångsidighet och komplexitet.
– Det roligaste är att du aldrig blir fullärd. Det finns alltid ämnen du kan fördjupa dig i, säger Lucas Peterson.
Det är viktigt att all personal ges möjlighet att underhålla och utveckla sin sjukvårdskompetens. När olyckan är framme kan det vara en fråga om liv och död.
– Sjukvårdskunskap är något du alltid har nytta av, både på jobbet och på fritiden. Vi övar alltid så realistiskt vi kan, så att handhavandet sitter i ryggmärgen, avslutar Lucas Peterson.